Pomoć u zapošljavanju osoba sa invaliditetom

Izvor: Studio B, 01.Sep.2011, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoć u zapošljavanju osoba sa invaliditetom

Zamenik gradonačelnika Beograda Milan Krkobabić sastao se u Skupštini grada sa direktorom i predstavnicima Udruženja preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom

Povod sastanka je bila loša situacija sa kojom se ovih 55 preduzeća susreće, a predstavnici udruženja prepoznali su pozitivan primer grada Beograda u sferi socijalne brige.

- Ovih 55 preduzeća ima oko 3.800 zaposlenih, a više od pola su osobe sa invaliditetom. Naš >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << osnovni cilj je da nijedna osoba sa invaliditetom ne ostane bez posla - njima je veoma teško da se zaposle, pa sad moramo da se potrudimo da sačuvamo njihova radna mesta. Daleko je bolje sad izdvojiti sredstva za proširenje i obezbeđenje osnove njihovog rada i omogućiti im da primaju zaradu. Na taj način ćemo očuvati njihovo dostojanstvo, jer imaju sopstveni izvor egzistencije, a i budžete lokalnih samouprava i Republike Srbije oslobađamo velikih budućih izdvajanja u slučaju da ove osobe ostanu bez posla - rekao je Krkobabić.

On je dodao da će ova preduzeća biti sačuvana tako što će se tretirati kao grupacija od posebnog društvenog značaja, jer zapošljavaju osobe sa invaliditetom, a biće im omogućeni i uslovi poslovanja u kojima će oni biti tržišno konkurentni. Ovo se može postići obezbeđivanjem zakonskih preduslova i omogućavanjem „pozitivne diskriminacije" prilikom učešća u javnim nabavkama. Zakonski okvir će biti definisan Zakonom o preduzetništvu, a biće podizana i društvena svest o potrebi kupovanja robe koju proizvode osobe sa invaliditetom. Samo tako se broj zaposlenih osoba sa invaliditetom u Srbiji može ponovo vratiti na 12.700, koliko ih je bilo pre desetak godina.

- Naše praktične predloge predstavićemo premijeru Srbije i predložiti mu formiranje radne grupe Vlade Srbije sa predstavnicima ministarstava finansija, rada i socijalne politike i ekonomije, koja bi se posebno bavila ovom grupacijom preduzeća. U dogovoru sa gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom obići ću dvadesetak gradova Srbije i predstaviti iskustva socijalne politike grada Beograda. Preduzeća koja su članovi ove grupacije od nas bi dobila i određenu finansijsku podršku, kao i stručnu i edukativnu pomoć menadžmenta uspešnih beogradskih preduzeća koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom, što je podjednako važno kao i novčana pomoć - istakao je Krkobabić.

On je podsetio da će grad Beograd izdvojiti devet miliona dinara za završetak proizvodnog pogona za smrznuto testo „Lola preduzetništva", prilagođenog osobama sa invaliditetom. Ovo preduzeće će tokom dva i po meseca obučavati 60 osoba sa invaliditetom za poslove pomoćnog poslastičara i pomoćnog pekara, a 30 najuspešnijih će u „Loli preduzetništvu" dobiti trajno zaposlenje.

Na konkurs mogu da se prijave osobe koje su završile osnovnu školu i imaju oštećen sluh ili govor ili niži stepen mentalne retardacije. „Lola preduzetništvo" će za ovih 60 osoba obezbediti besplatan prevoz i topli obrok, a po završetku obuke dobiće sertifikate koji važe u svim preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Svi zainteresovani mogu da se do kraja iduće nedelje jave Sektoru za ljudske resurse u „Lola preduzetništvu" na telefon 2580-555.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.