Polupano sve, od od kanti do izloga

Izvor: Glas javnosti, 31.Jul.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polupano sve, od od kanti do izloga

Prilikom divljanja grupe mladih ljudi pričinjena je velika materijalna šteta koja je, prema prvim procenama, premašila tri miliona dinara. Gradski komunalci su, za samo nekoliko sati od završetka mitinga podrške haškom optuženiku Radovanu Karadžiću, počistili grad od razbacanog smeća, polomljenog stakla, žardinjera i omogućili normalno funkcionisanje gradskog saobraćaja. Radnici gradskog komunalnog preduzeća i juče su radili punom parom, pokušavajući da što pre saniraju štetu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << zamene polomljene kante za smeće, izloge radnji, stakla i panoe autobuskih stanica i telefonskih govornica, saobraćajnu signalizaciju...

Branislav Belić, predsednik Skupštine Beograda, rekao je da je ono što se preksinoć desilo klasičan huliganski akt, napad na naš grad.

- Uništeni su kontejneri, korpe, betonske kantice, a radnici "Čistoće" sa Trga i okolnih ulica odneli oko 70 kubika smeća. Samo za zamenu semafora, svetlećih znakova, stubova i druge saobraćajne opreme neophodno je 665.000 dinara. Ovo više nikad ne bi trebalo da se događa Beogradu i apelujem na one koji će i ubuduće organizovati ovakve i slične demonstracije da o Beogradu i njegovoj imovini povedu više računa. Beograd je lep grad, grad u ekspanziji i on je naš odraz po kojem će nas svi u svetu ceniti-rekao je Belić.

ALIMPIĆ: OPET SVE NA TERET GRAĐANA

Zoran Alimpić, bivši v. d. gradonačelnika Beograda, izjavio je za Radio Beta-RFI da je prema postojećem pravosudnom sistemu gotovo nemoguće tu štetu naplatiti od onih koji su je napravili, već da će je snositi svi stanovnici Beograda.

- Za grad je najveća šteta uništavanje opreme u gradu - semafora, saobraćajnih znakova, kontejnera, svega onoga što mi svi kao građani koristimo i što grad mora što je moguće brže da popravi i obnovi. To je trošak za grad iz budžeta koji nije unapred moguće planirati - rekao je on.

Alimpić je podsetio da su troškovi nakon nereda u februaru, posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, na javnoj imovini u Beogradu bili oko deset miliona.

Zorica Petronijević - Gajić, direktor JKP "Gradska čistoća" u izjavi za Glas potvrdila je da ovo komunalno preduzeće pretrpelo veliku štetu koja prelazi milion dinara, kao i da je stradao inventar u centru grada.

- Potrudili smo se da pre početka mitinga sklonimo kontejnere iz centralnih gradskih ulica - rekla je sagovornica. Ona je dodala da je broj polomljenih korpica, žardinjera i drugih posuda za smeće veliki i da zalihe sa kojima trenutno raspolaže JKP "Gradska čistoća" neće biti dovoljne za "pokrivanje"učinjene štete.

- Sprovešćemo novu nabavku posuda za smeće, a dok se to ne uradi - snalazićemo se kako znamo i umemo. Da bi smo nadomestili uništeno, moraćemo da korpice i žardinjere za smeće premestimo iz pojedinih delova grada u centralne gradske ulice - rekla je Petronijević-Gajić, napominjući da jedna žardinjera košta oko 16.000 dinara, dok su korpice za smeće 4.000 dinara, a uništeno ih je oko stotinak. Standardni kontejner košta oko 20.000 dinara, a veliki, takozvani "džambo", od 3,2 kubika, 60.000 dinara.

Štetu od oko 300 hiljada dinara pretrpelo je i JKP "Zelenilo Beograd". Polupana su i stakla na "Beoizlogu", na trgovinskim radnjama, a ni izlozi banka nisu bili pošteđeni. Iz izloga Tržnog centra "Staklenac" ukraden skupocen kristal, dok je posuđe polomljeno.

Na teret gradjana idu desetine miliona evra pokradene od prethodnog gradonacelnika.Ovo su sitnice.

Kamo srece da su polupane glave politicara.

Zasto zaliti za zardinjerama i drugim predmetima kada se ne zali za Radovanom? Zasto cuvati drzavu koja postoji na stetu i sramotu naroda koji predstavlja? Mozda bi trebalo polupati celu drzavu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.