Izvor: Politika, 20.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politika i neuke stranke

Povodom teksta "Višestranačka komisija za legalizaciju" u kojem je bilo reči o formiranju komisije opštine Savski venac, koja bi do završetka novog plana detaljne regulacije trebalo da pronađe rešenje za vlasnike privremenih lokala u Bloku 1 na Dedinju (preko puta "Pinka") i Bloku 20 (kod restorana "Šeher"), reagovale su Ivana Premović, punomoćnik vlasnika privremenih objekata, i Olga Miletić, član komisije iz redova Srpske radikalne stranke. Komisija bi trebalo da utvrdi da li je u interesu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << žitelja ovog područja da na tim mestima budu podignuti biblioteka, otvorena pozornica, pijaca, uslužno-komercijalni centar i parkinzi, odnosno kompleks za potrebe diplomatskih službi, kampus za smeštaj tek pristiglih diplomata i muzej slikara Vladimira Veličkovića, kao što je planirano. Ili u suprotnom, sadašnje trgovinske i ugostiteljske radnje treba da budu legalizovane.

Podsetimo, vlasnici objekata skoro dvadeset godina posluju sa privremenim dozvolama na zemljištu čiji su vlasnici opština, grad, Republika i fizička lica, to jest stari vlasnici. Da stvar bude još kmplikovanija, među tim vlasnicima privremenih objekata ima i starih vlasnika zemljišta. Budući da sadašnji Zakon o planiranju i izgradnji ne poznaje kategoriju privremenih objekata, svi oni faktički predstavljaju neizgrađeno građevinsko zemljište. Shodno tome, kao što je "Politika" već pisala, Opštinska i Gradska uprava su, kao vlasnici zemljišta, pre četiri godine raspisale arhitektonski konkurs za uređenje pomenutih blokova. Prvonagrađeni radovi upravo su im poslužili kao osnov sačinjavanje plana detaljne regulacije. Međutim, vlasnici privremenih objekata očigledno time nisu zadovoljni.

Premovićeva u pismu upućenom "Beogradskoj hronici" navodi da je "Politika" profesionalno, osim izjave Tomislava Đorđevića, predsednika opštine, objavila i izjavu Aleksandra Nikolića, vlasnika lokala u Bloku 1, "s tim da je isti neuka stranka pa nije tom prilikom bio u mogućnosti da Vam prezentuje određene pravno relevantne činjenice vezane za navedenu lokaciju".

Punomoćnica vlasnika objekata između ostalog navodi:

"Već sam naslov članka "Višestranačka komisija za legalizaciju" upućuje da je nažalost ovaj slučaj ispolitizovan, što je nedopustivo, s obzirom na to da lokalna vlast na svim nivoima, opštinska i gradska, jedino je i isključivo dužna da primenjuje Zakon, nezavisno od bilo kog političkog stava, pripadništva i dr. U navedenom članku je upravo veoma upečatljivo da se potpuno suvišno ističu mnoge političke činjenice, umesto da se govori o primeni Zakona. Za predmetnu lokaciju, navodi, postoji regulacioni plan-Zakon, koji je na snazi, što je potvrđeno odlukom Ustavnog suda Srbije, a izgrađeni objekti prema nameni i koeficijentu izgrađenosti su u saglasju sa regulacionim planom.

Zakon reguliše da se plan detaljne regulacije ne donosi u slučajevima kada za određeno područje postoji regulacioni plan. Takođe, predmetna lokacija nije proglašena za javno zemljište, jer je Zakonom predviđen rok za proglašenje te prostorne celine za javno zemljište istekao 13. maja 2005. godine. Nesuvisla je izjava da moji vlastodavci ostvaruju ogroman profit, naprotiv, u pitanju su objekti manji od 800 metara kvadratnih, prosečnog poslovanja, izgrađeni sa svim potrebnim dozvolama, sopstvenim sredstvima vlasnika", tvrdi Premovićeva.

Podsetimo, Tomislav Đorđević, predsednik opštine, koji je nedavno za "Politiku" rekao da je ovaj problem ispolitizovan, povodom formiranja komisije nedavno je za "Politiku" između ostalog izjavio:

– Prevazišli su stranačke okvire i preuzeli obavezu da razgovaraju sa vlasnicima privremenih objekata i pronađu održivo rešenje. Članovi komisije u narednom periodu treba da utvrde i izveste Opštinsko veće da li je u interesu 45.000 stanovnika Savskog venca da privremeni objekti ostanu na tim mestima i njihovih petnaestak vlasnika ubira veliki profit, ili je to izgradnja objekata od opšteg interesa, za šta su se izjasnili putem ankete, sprovedene pre arhitektonskog konkursa. Imamo i sudsku presudu da su opština i grad legalno raspisali konkurs – objasnio je Đorđević.

Članica komisije Olga Miletić, odbornica Srpske radikalne Stranke, u pismu koje je uputila "Beogradskoj hronici" navodi da je komisija formirana 2. 7. 2007. godine "do sada dva puta zasedala, ali ista nikada nije donela nijednu odluku, a svi njeni članovi su upoznati sa Zakonom, i svi članovi imaju saznanje da nisu ovlašćeni da "presuđuju" u sudskim postupcima, već isključivo da donose odluke, koje istovremeno nisu obavezujuće, već su isključivo informativnog karaktera za potrebe i rad opštinskih organa, kao i za kontakte sa građanima. Objekti u navedenim blokovima u celosti su i po nameni i po koeficijentima u saglasnosti sa tekstualnim i grafičkim delom regulacinog plana tako da komisija i mi kao njeni članovi nismo ovlašćeni da suspendujemo našim odlukama Zakon".
M. Avakumović

--------------------------------------------------------------------------

Reč predsednika komisije

Dragoljub Nikolić, predsednik opštinske komisije, odbornik Socijalističke partije Srbije, kaže za "Politiku" da je komisija do sada četiri puta zasedala. Prema njegovim rečima, članovi komisije su na sastanku održanom 2. oktobra, na kome se nisu pojavili predstavnici Radikalne stranke, doneli zaključak da se pri rešavanju problema u blokovima 1 i 20 mora uvažiti interes lokalne zajednice, odnosno građana Savskog venca.

– Zauzeli smo stav da legalizacija privremenih objekata i zadržavanje postojećeg stanja ne bi bili u skladu sa opštim interesom. Predložili smo da se u dogovoru sa gradom i Republikom pronađe model rešenja kojim će se obezbediti sprovođenje opšteg interesa uz razumevanje interesa vlasnika privremenih objekata, pri čemu njihov interes može biti usklađen sa opštim interesom koji je primaran. Potom smo se sastali sa vlasnicima privremenih lokala da bismo čuli njihove predloge. Oni, međutim, isključivo zahtevaju da privremeni objekti budu legalizovani – objašnjava Nikolić.

On naglašava da su svi članovi komisije bez izuzetka za poštovanje zakona, pa će stoga potražiti pomoć pravnika i tumačenje ministarstva. Komisija, dodaje on, može samo da predloži rešenja, a konačnu odluku će doneti Skupština.

– Jasno je da vlasnici lokala imaju interes da ostanu na tim lokacijama. Oni jesu dobili privremene dozvole na određeni broj kvadrata do privođenja zemljišta nameni, ali su u međuvremenu dozidali još stotine kvadrata. Budući da je većinski vlasnik zemljišta opština, ali tu su i grad, Republika i stari vlasnici, moramo uzeti u obzir potrebe tih vlasnika, kao i ljudi koji žive na Senjaku i Dedinju. Svi koji živimo na ovoj opštini želimo da upristojimo prostor. Potrebne su nam prodavnice i pijaca, odnosno tržni centar, jer nemamo gde da se snabdevamo. Vlasnicima privremenih lokala je ponuđeno da po povoljnoj ceni kupe poslovni prostor u delu objekata namenjenih komercijalnoj delatnosti, planiranih na ovim lokacijama, ali oni to do sada nisu prihvatali – tvrdi Nikolić.
M. U. A.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.