Pokrenut postupak restrukturisanja „Ikarbusa”

Izvor: Politika, 09.Jan.2010, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokrenut postupak restrukturisanja „Ikarbusa”

Zemunskog proizvođača autobusa pre privatizacije očekuje prodaja imovine iz koje će biti namireni poverioci

Agencija za privatizaciju Republike Srbije pokrenula je juče postupak restrukturisanja fabrike autobusa i specijalnih vozila „Ikarbus”kako bi zemunski proizvođač, po okončanju procedure,mogao da pređe u ruke privatnog vlasnika.Restrukturisanje preduzeća biće sprovedeno kroz izmene u unutrašnjoj organizaciji, otpis glavnice duga, pripadajućih kamata >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i drugih potraživanja, odnosno delimično ili potpuno otpisivanje duga.

„Ikarbusovi” poverioci, saopšteno je, biće namireni iz sredstava ostvarenih prodajom kapitala ili imovine preduzeća. Među potraživačima su Poreska uprava, Republički fondovi za penzijsko-invalidsko osiguranje, i za zdravstveno osiguranje, Direkcija za robne rezerve, Fond za razvoj Republike Srbije, Agencija za osiguranje depozita i nekoliko drugih republičkih organa. Mlađan Dinkić, ministar ekonomije, istakao je u decembru prošle godine da će svi objekti koji nisu u funkciji proizvodnje biti prodati na licitaciji. „Na dobošu” će se tako naći poslovna zgrada i zemljište kod hotela „Jugoslavija”, odnosno objekti i zemljište na Batajničkom putu. Ukupan „Ikarbusov” poslovni dug pre nekoliko meseci bio je procenjen na oko 16 miliona evra.

Italijanska kompanija „Breda menarinibus” je krajem 2009. pokazala interesovanje za zakup pogona zemunske fabrike, sa kojom je ranije sarađivala u proizvodnji autobusa za evropsko tržište.Ugovor o zakupu „Ikarbusa” za proizvodnju 300 vozila godišnje trebalo je da bude potpisan 21. decembra 2009, ali je ozvaničenje odloženo do 20. januara ove godine, zbog, kako je tada navedeno, „usaglašavanja tehničkih detalja”.

Zbog sumnje da su prilikom prodaje 166 autobusa oštetili fabriku za 1,2 miliona evra, Uprava kriminalističke policije uhapsila je pre nekoliko dana Srećka Nijemčevića (54), bivšeg direktora „Ikarbusa”, Zorana Milosavljevića (65), vlasnika preduzeća „Autogrand” iz Beograda, Milisavu Milosavljević (60), direktorku firme „Autoglobal” iz Priboja, i Milivoja Tutića (60), zamenika direktora preduzeća „Unibros” iz Beograda. Bivši direktor osumnjičen je da je prilikom tih transakcija, u periodu od pet godina, davao posredničku proviziju od pet odsto „Autograndu”, „Autoglobalu” i „Unibrosu”, na osnovu formalnog ugovora o posredovanju, iako ta preduzeća nisu učestvovala u prodaji.

Zaposleni u zemunskoj fabriciispričali su da su „Unibrosu”provizije isplaćivaneza posredovanje u prodaji Gradskom saobraćajnom preduzeću „Beograd”, dok je „Autoglobal” lažno posredovao udistribucijiautobusa ostalim saobraćajnim preduzećima. „Subotica transu” prodato je 11 vozila, po ceni od 1,6 miliona evra, od ATP „Pančevo” je zadeset autobusa naplaćeno oko 1,3 miliona evra, a beogradskoj „Lasti” 15 vozila prodato je za 2,1 miliona evra.

Četvorka je, osim malverzacija oko prodaje autobusa, osumnjičena i za zloupotrebu službenog položaja prilikom nabavke delova čime je „Ikarbusu” naneta šteta od još dva miliona evra.

M. L.

[objavljeno: 09/01/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.