Pojednostavljeno dobijanje dozvola za postavljanje letnjih bašta

Izvor: Studio B, 20.Apr.2011, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pojednostavljeno dobijanje dozvola za postavljanje letnjih bašta

Kako bi olakšao posao vlasnicima kafića, a osigurao uživanje svima, Grad je proceduru za obnavljanje dozvola za postavljanje letnjih bašta ove godine znatno pojednostavio.

Na 19 beogradskih stepeni - bašte kafića su pune. Sto na dobrom mestu, omiljeno društvo i osvežavajuće piće - to je ono što je važno gostima. Da im relaksacija na suncu bude „po propisu", vode računa vlasnici kafića i opštinska uprava.

Zadovoljni i bezbrižni. U sred radnog dana, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << u sred radnog vremena. Fenomen koji redovno ostavlja bez teksta turiste, vlasnicima kafića od samog otvaranja kreira pravila poslovanja. Tako nam u jednom od njih na pitanje kad su baštu otvorili, kažu - nisu je ni sklanjali - nabavili su dozvolu na godinu dana, pa se ovde na momente sunčalo i u februaru. I to zahvaljujući pojednostavljenim propisima, mnogo lakše nego pre.

- Ranije smo mi podnosili njima, pa su oni podnosili to saobraćaju sekretarijatu, pa zavodu za zaštitu spomenika, pa je to sve trajalo po mesec, mesec i po dana. Alo od ove godine su to sredili tako da smo dobili dozvolu bukvalno u periodu od sedam dana, kaže Ivan Bajac, menadžer objekta na Obilićevom vencu.

Za one koji ugostiteljstvom tek nameravaju da se bave, važe ista pravila kao i pre -neophodne su dozvole sekretarijata za saobraćaj i zavoda za zaštitu spomenika. Ako se, međutim, dozvola za letnju baštu obnavlja, cela ta procedura, novim pravilima, sada se svodi na jednostavno plaćanje komunalne takse.

- Najčešći razlog zašto ljudi kod nas u ovom trenutku ne mogu da dobiju dozvolu za postavljanje letnje bašte, to je da nisu platili taksu, tu komunalnu taksu za zauzeće javne površine za prošlu godinu. Uslov da možete da postavite baštu je plaćanje te takse, izjavio je Dejan Kovačević, predsednik opštinske uprave Starog Grada.

Taj ili neki drugi uslov nije ispunilo 18 kafića - njihove bašte su ukonjene. Slično će se, kažu u opštini, desiti sa još 50-ak. Ipak, u centru svaki centimetar dobro iskorišćenog prostora donosi novac - 235 vlasnika kafića nada se da ćete se ovog leta sunčati kod njih.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.