Pogodi ko dolazi

Izvor: Politika, 03.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pogodi ko dolazi

Grupa roditelja dece iz vrtića „Dečji gaj” pripremila predstavu za najmlađe, u kojoj se nadmeću ekipe „Dobrica” i „Zloća”

Više od 300 mališana iz vrtića „Dečji gaj” uživalo je juče u jedinstvenoj predstavi „Pogodi ko dolazi” koju je pripremilo desetak roditelja njihovih drugara. Dečaci i devojčice su iz sveg glasa navijali da u predstavi ne pobedi ekipa „Zloća”, koju su predstavljali vuk, veštica, lisica Mica i Snežna >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kraljica. Najmlađi su bili sigurni da će pobediti ekipa „Dobrica”, u kojoj su bili Snežana, Uspavana lepotica, gospodin Roda i ovčica Zvončica, a posebno im se dopalo nadmetanje dobrica i zlica u pevanju, računanju i pogađanju tajanstvene ličnosti.

– Imali smo različita druženja dece i roditelja, odlaske na izlete i u Vrt dobre nade, ali je ovo prvi put da mame i tate pripremaju predstavu za decu – istakla je Biljana Gajić, pomoćnik direktora Predškolske ustanove „Čukarica”.

I dok su se godinama unazad klinci uglavnom nalazi na sceni, a mame i tate dolazili da ih gledaju, ovoga puta uloge su bile zamenjene. Roditelji su odlučili da urade mali eksperiment, pa su tako napravili spoj klasične predstave o dobru i zlu i junaka koje mališani dobro znaju iz bajki i basni. Napisali su scenario, oslikali scenografiju, sašili kostime i za mesec i po dana usledila je premijera, a veliki aplauzi dece svedoče da su posao savršeno uradili, poput profesionalnih glumaca. A da bi mališanima sve ovo bilo zanimljivije, ubacivali su delove iz filma „Maratonci”, spominjali su da je supervizor kviza Milka Canić, a smeh se orio salom kada su glumci istakli da „treba izbaciti sve ukućane, jer su dosadni”.

– Rešili smo da tema predstave bude proleće i doček vile. Imali smo podršku vaspitačica Nataše Kuke i Ljiljane Ljubenović, što nam je veoma značilo, a čuli smo iskustva ljudi koji su pripremali novogodišnju predstavu „Žurka u srebrnoj šumi”. Roditelji su se sami prijavljivali ko će koju ulogu da prihvati, a probe smo imali tri puta nedeljno i to kasno uveče, jer većina mama i tata ima puno poslovnih obaveza preko dana – objasnila je Jasmina Ćirić, koja se u predstavi našla u ulozi voditeljke Mire.

Mame i tate kažu da je na probama bilo odlično druženje, da su se nekad suzdržavali da ne počnu da se smeju, kao i da im je gluma pomogla da se oslobode stresa.

– Poslednje dve nedelje spavala sam samo po dva, tri sata noću, jer sam se trudila da što bolje sašijem kostime i osmislim kako će scena da izgleda – dodala je Ćirićeva.

Branislav Petrović, tata Teodore, Relje i Lenke, kaže da je odlučio da učestvuje u predstavi zbog svoje dece, da bi ih iznenadio, i da je srećan, jer je u pripremanju predstave parola „snađi se” u potpunosti uspela.

– Razmišljali smo da bismo bili srećni ukoliko bi se barem jedno dete nasmejalo, a na kraju smo bili oduševljeni, jer su se sva deca radovala – objasnio je Petrović, kome su deca sve vreme skandirala „Ćiro, Ćiro”, zbog uloge u predstavi.

Roditelji-glumci kažu da se potruditi da predstavu „Pogodi ko dolazi” izvedu u još nekoliko vrtića Predškolske ustanove „Čukarica”, a da imaju želju da osmisle i nove projekte namenjene klincima.

D. Davidov-Kesar

[objavljeno: 04/04/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.