Pogled na grad iz ptičje perspektive

Izvor: Politika, 15.Jun.2009, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pogled na grad iz ptičje perspektive

Duh prohujalih vremena na Beogradskoj tvrđavi. – Avantura na Adi Ciganliji. – Noćna krstarenja Savom i Dunavom

O nebu iznad Beograda Ivo Andrić je zapisao da je ono „prostrano i visoko, promenljivo, a uvek lepo”. Da je tako, gosti prestonice mogu da se uvere gledajući kroz teleskope opservatorije na Kalemegdanu. kako glavni grad izgleda kada se stvari malo „obrnu” i osmotri se iz vazduha, svedoče oni koji su leteli u balonu. Onaj ko dođe u Beograd, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pored sadržaja koji se podrazumevaju u turističkoj ponudi, može da iskusi i neke nesvakidašnje načine razbibrige.

Beogradska tvrđava koja je vekovima ponos stanovnika prestonice, u svoje prolaze kao magnet mami sve one koji bi da, bar na trenutak, osete duh prohujalih vremena. Stare zidine kao da privlače mlade ljude prestonice. Omiljeno sastajalište omladine, pogotovo u vrelim letnjim noćima, ne ostavlja ravnodušnim ni one koji u Beograd dođu sa strane. Da bi boravak na tvrđavi bio zanimljiviji, ona često postaje izložbeni prostor i mesto za nesvakidašnje manifestacije, a donedavno je bila domaćin „Bir festa”. Viteški megdan, i još na tvrđavi, koji se održava svake godine, neobičan je događaj u centru modernog grada. Odmeravanje snaga u srednjovekovnim veštinama vojevanja, uz to, predstavlja i mamac za turiste.

Popularni „kališ” je na vrhu liste mesta koja turisti obilaze, ali to, izgleda, nije dovoljan razlog da ceo, poput velikih svetskih parkova, bude obeležen putokazima. Na tvrđavi postoji svega deset info-tabli, pa oni koji ne poznaju teren teško mogu da nađu pravi put...

Panoramski pogled na grad omogućava let u balonu. On nebom ne plovi brzo kao avion, pa ostavlja dovoljno vremena za uživanje u razgledanju.

„Pošto let košta oko 100 evra, neko vreme sam prikupljala novac, pa se onda vinula u visine. Osećaj je prelep, što se ne može reći za grad posmatran sa visine. Vide se sva ona zajednička dvorišta i trošne udžerice u samom centru grada, koje su neprimetne u šetnji glavnim ulicama”, ostavila je komentar na jednom Internet-forumu, izvesna Milica, uz opasku da pogled na reke i parkove odmara i oči i dušu.

Oni koji od balona „leba jedu” smatraju da nemaju dovoljno mogućnosti za reklamiranje, pa tako Saša Dobrosavljević, pilot u „Beobalonu”, kaže da turisti dođu jedino kada slučajno nabasaju na njih.

– Nemamo mogućnost da se oglašavamo u hotelima, pa nam kao jedina mogućnost ostaje Internet ili čekanje da neko naiđe na nas. Kapacitet korpe je pet putnika i pilot, a cena vožnje za jednu osobu je 8.500 dinara. Grupna karta košta 6.800 dinara po putniku – rekao je Dobrosavljević.

Beograd je, iz drugačije perspektive, osim iz balona moguće upoznati i sa reka. Krstarenje uz ručak, večeru i muziku organizuje nekoliko brodskih prevoznika, a cene, u zavisnosti od aranžmana, variraju od 15 do 40 evra. Naročito su popularna noćna krstarenja, koja pružaju nezaboravan pogled na grad.

Leto u Beogradu teško se da zamisliti bez Ade Ciganlije, koja osim kupališta nudi i zabavu. Adrenalinski zavisnici ne propuštaju „bandži džamp”, skokove sa 55 metara, a popularne su i vratolomije u „Avantura parku”. Razbibrige na „beogradskom moru” ima na pretek, a neki se mogu svrstati u mondenske. Posetilac iz inostranstva koji je navikao da se rekreira igrajući golf, neće morati da se odrekne omiljene navike ni po dolasku u naš glavni grad. U ponudi su i skijanje na vodi, vožnja skutera, a fizička spremnost se može proveriti i veranjem uz veštačku stenu.

Minulog vikenda na Adi je održana i manifestacija „Dan limenke” koja promoviše mogućnosti za reciklažu ove ambalaže. Timovi kompanija koje piće pakuju u limenke odmerili su snage u disciplinama poput „reciklirane igre”, „brzo otvori”, „mračne arene” i „sačuvaj štafetu”.

Na popularnom izletištu od nedavno postoji i park za venčanja, namenjen parovima koji žele da se venčaju u nešto opuštenijem ambijentu. I za one koji su spremni da odu još koji korak dalje, naša prestonica ima otvorene mogućnosti. venčanje na nesvakidašnjim mestima, poput građevinskog krana, cepelina, Zoološkog vrta nije retkost... Matičari pamte i želje parova da se na večnu ljubav zakunu upravo na mestima na kojima su se upoznali, pa je sudbonosno „da” izgovoreno pored klupe u parku, kalemegdanskoj Opservatoriji, ali i pod vodom.

Sadržaji koji „iskaču” iz okvira uobičajenog mogu i te kako da doprinesu ponudi glavnog grada, što se u krajnjoj liniji odražava na prihodu. Ekonomista Milan Barać, koji proučava tržište, tvrdi da „neobavezni” turizam u razvijenijim zemljama nije zanemarljiva kategorija.

– Razglednice, obilasci znamenitosti i probanje lokalne hrane su programi koje nudi svaki turistički centar bez izuzetka. To je, naravno, osnova svega, ali ukoliko domaćini gostima mogu da ponude i nešto iole nesvakidašnje to može samo da doprinese i privuče ljude drugačijeg ukusa – kazao je Barać i naveo takozvane „karnevalske” gradove poput Venecije i Rio de Žaneira koji su uspeli da „odskoče” i postanu prepoznatljivi zahvaljujući uličnim festivalima.

-----------------------------------------------------------

Prestonica u slikama

Turistička organizacija Beograda za ovu sezonu pripremila je 21 program razgledanja prestonice. Tura po starom Zemunu u trajanju od sat i po, organizuje se svake subote u 18 sati, na srpskom i engleskom jeziku, a košta 200 dinara. Istim danom u 11 sati počinje turistički obilazak beogradske varoši i tvrđave, a šetnja traje dva sata.

Osim ovih, TOB može da se pohvali sa još 19 turističkih programa. Navode razgledanje Beograda običnim autobusima i onim sa otvorenim krovom, kao i obilazak kraljevskih dvorova na Dedinju. Od vanrednih izleta van grada u ponudi su poseta arheološkom nalazištu Vinča, „Vinska tura” u Sremske Karlovce, „Etno-eko izlet” u Pećince i poseta Viminacijumu.

Dragan Vukotić

[objavljeno: 15/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.