Izvor: Politika, 28.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška kolega iz sveta

Članovi Sekcije za autonomni nervni sistem izdejstvovali organizovanje kongresa 2010. godine Na Evropskom kongresu za autonomni nervni sistem koji je nedavno održan u Lisabonu doneta je odluka da sledeće okupljanje stručnjaka iz oblasti neurokardiologije bude održano u srpskoj prestonici, i to 2010. godine. Ovim potezom, ugledni lekari iz celog sveta odali su priznanje za rad našim doktorima, koji su pre samo dve godine primljeni u evropsko udruženje kao jedini predstavnici zemlje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koja nije član Evropske unije.

– Naša Sekcija za autonomni nervni sistem Srpskog lekarskog društva, čiji sam predsednik, okuplja oko 50 lekara i nalazimo se među prvih pet udruženja ove vrste u Evropi. Imaćemo čast da u martu ugostimo prof. dr Maksa Hildsa, najpriznatijeg lekara na planeti u ovoj oblasti, predsednika evropske i kopredsednika svetske organizacije, koji će doći da obiđe neurokardiološku laboratoriju u izgradnji u KBC "Bežanijska kosa". Cilj je da našu laboratoriju priključimo mreži najpriznatijih u ovoj oblasti – istakao je docent dr Branislav Milovanović, šef Neurokardiološke laboratorije Kliničko-bolničkog centra "Bežanijska kosa".

Neurokardiološka laboratorija će raditi pri novoj Poliklinici "Bežanijska kosa", a biće jedinstvena u Jugoistočnoj Evropi po tome što će objediniti sedam važnih oblasti: kompletnu kardiologiju koja obuhvata analizu rizika za nastanak oboljenja, laboratoriju za dijagnozu krize svesti, kompletnu neurologiju, gastroenterološke bolesti, dijabetes, ispitivanje lekova i primenu matematike u medicini.

– Ukoliko profesor Hilds bude zadovoljan onim što vidi kod nas, dobićemo zajedničku bazu podataka sa drugim zemljama i razmenjivati informacije. Sada imamo 20 programa koje primenjujemo u lečenju, što je u odnosu na druge zemlje odlično. Ljudi moraju da shvate da je ovde reč o elitnoj medicini, koja okuplja u Evropi oko hiljadu vrhunskih stručnjaka, a koji, osim zdravstva, dobro poznaju i matematiku i fiziku. Mi ovde radimo izuzetne preglede građana koji se naplaćuju po 200 evra, a u Americi se oni praktikuju za ispitivanje zdravstvenog stanja kosmonauta i koštaju 25.000 dolara – naglasio je naš sagovornik.

U KBC "Bežanijska kosa" za pohvalu su specifični pregledi "krize svesti" kod dece kod koje se pretpostavlja da imaju nesvestice zbog epilepsije, ali ovde se i prvi put kod nas, u slučajevima hipertenzije, krvni pritisak ispituje otkucaj po otkucaj.

D. Davidov

[objavljeno: 28.11.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.