Počinje sadnja platana

Izvor: Politika, 18.Okt.2010, 23:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje sadnja platana

Angažovano je 50 radnika „Zelenila”, a posao se obavlja ručno, da se ponovo ne bi dogodilo da mehanizacija ošteti vodovodne cevi

Prvi platani iz belgijskog rasadnika „Arbor”, namenjeni za novi drvored u Bulevaru kralja Aleksandra, stigli su juče u Beograd. U toku dana na mesto koje je „Zelenilo” predvidelo dovezeno je oko 30 stabala, a sadnja bi trebalo da počne danas.

Kako je reč o odraslim „školovanim” sadnicama, čija je visina oko osam metara >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i težine oko 1,5 tona, postupak sadnje je složen i sastoji se iz tri faze – uređenja sadilišta, postavljanja stabla uz pomoć mehanizacije i zaštite sadnice – vertikalne i horizontalne.

– Počeli smo sa uređivanjem sadnih jama od Cvetkove pijace ka Vukovom spomeniku. Angažovano je 50 radnika, a posao obavljamo ručno, jer se na početku dogodilo da smo mehanizacijom presekli vodovodnu cev. U sadne jame se prvo stavlja drenažni sloj od tucanika i šljunka, a preko toga metalne rešetke za koje će se kasnije vezivati korenje drveća. U kasete će se potom sipati 1,5 kubni metar humusa, a instaliran je i savremen način navodnjavanja tako da će stabla posle sadnje biti dodatno zalivena, kako bi se povratila vlažnost busena – objašnjava Radovan Draškić, direktor „Zelenila Beograd”.

Zbog korišćenja mehanizacije u formiranju novog drvoreda, svakog dana u bulevaru biće zatvorena po jedna kolovozna traka u dužini od 200 metara.

Predviđeno je da će se saditi po 18 sadnica dnevno, 26 dana u kontinuitetu, bez obzira na vremenske uslove. U „Zelenilu” ističu da su se radnici mesec dana obučavali u rasadniku ovog preduzeća na Bežanijskoj kosi.

U rezervi će uvek biti u oko deset sadnica, u slučaju da zakasne kamioni kojima je potrebno da od Belgije do Beograda stignu za dva do tri dana.

Kada čitav posao bude gotov, Bulevar kralja Aleksandra će imati drvored od 483 platana, odnosno 60 stabala više nego što ih je imao pre obnove.

Kraj svakog platana nalaziće se po jedna bronzana pločica, na kojoj će biti ugravirano ime donatora.

B. Vasiljević

objavljeno: 19.10.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.