Počinje prolećno suzbijanje pacova

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 04.Maj.2010, 08:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje prolećno suzbijanje pacova

BEOGRAD - Urbana sredina kao što je Beograd predstavlja prirodno stanište za sivog pacova i druge glodare, dok su nehigijenska naselja stalna, povremena ili potencijalna žarišta i tretiraju se i do četiri puta u toku godine. Sekretarijat za zaštitu životne sredine suzbijaće glodare u više od 650.000 stanova i domaćinstava prestonice, kao i oko 400 hektara nehigijenskih naselja i dodala da će se raditi i deratizacija obala, priobalja reka i potoka - izjavila je šef Gradske službe za komunalnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << zoohigijenu Olivera Vukićević-Radić.

Na površini od oko 300 hektara radiće se deratizacija neuređenih i delimično uređenih slobodnih zelenih površina koje se nalaze u okolini stambenih zgrada, kao i akcija suzbijanja glodara na Adi Ciganliji i Adi Huji. Akcija sistematske deratizacije sprovodi dva puta godišnje, što obuhvata prolećni i jesenji tretman i dodala da za ovu godinu obuhvata objekte i površine 16 gradskih opština, kao i da je besplatna za sve građane koji imaju problem sa štetnim glodarima.

Sugrađani pre početka akcije mogu da pomognu Sekretarijatu za zaštitu životne sredine tako što će srediti podrume u svojim zgradama, kao i šupe u individualnim domaćinstvima, kako bi ekipe mogle lakše da obave svoj posao.

Sivi pacovi i kućni miševi spadaju u životinjske vrste sa izuzetno visokim stepenom adaptibilnosti, što im omogućava uspešan opstanak u skoro svim uslovima staništa i objasnila da zbog toga postoji stalna potreba prilagođavanja metoda suzbijanja glodara novonastalim uslovima staništa.

- Sistematska deratizacija se sprovodi tokom cele godine, jer su institucije koje rade jedne godine u ugovornoj obavezi da do počeka sledeće akcije deratizacije odgovore na svaki poziv građana na teritoriji Beograda i postave mamce tamo gde je uočen problem sa štetnim glodarima - istakla je Vukićević - Radić.

Veterinar Živomir Dautović iz firme "Visan", koja je u ime grada zadužena za suzbijanje glodara na teritoriji Novog Beograda i Zemuna, rekao je da se deratizacija, koja se sprovodi u proleće i jesen, besplatna za sve sugrađane, dok u ostalim periodima zavisi od lokacije, utrošenog vremena i materijala, a kreće se od 100 do 200 dinara po kilogramu mamaca. Deratizacija se vrši kako u stanovima i domaćinstvima, tako i na javnim površinama.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.