Počinje osmi međunarodni FIST

Izvor: Studio B, 08.Nov.2012, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje osmi međunarodni FIST

Osmi Festival internacionalnog studentskog teatra - FIST biće otvoren večeras na Fakultetu dramskih umetnost.

Tokom četiri dana trajanja publika će moći da vidi šest takmičarskih predstava trupa iz Italije, Švajcarske, Moldavije, BiH, Holandije i Češke.

Koncept FIST, koji će trajati do 11. novembra, je artivizam-delovanje kroz umetnost, može da doprinese pokretanju i rešavanju različitih problema, najavili su organizatori.

Kroz FISTprogram predstave >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << u takmičarskom programu pokrenuće pitanja koja se tiču smrtne kazne, suprotstavljanja urbane i ruralne sredine, položaja žena u društvu, socijalnih nejednakosti, medijske manipulacije.

Pored predstava, u okviru FIST-a biće organizovane i izložbe, koncerti, tribine, ali i FIST radio, koji je počeo sa emitovanjem programa na internet strani festivala () od 5. novembra.

Pored predstava koje će biti izvedene u okviru takmičarskog programa, publika će moći da pogleda i "FIST play" - predstave u produkciji FDU-a, ali i izložbu grupe C4, neobičan performans "Drop Art"-a i da uživa u muzičom programu.

Cilj predstava je da podstaknu posetioce da odreaguju na predstave i njihove teme - položaj žene u današnjem društvu, manipulacija medija koja je svakodnevno prisutna i na koju možda ne obraćamo pažnju, nepostojanje srednje klase i raslojavanje, različita socijalna pitanja.

Prva predstava biće "Ne viči na mene" Akademije za muziku, pozorište i vizuelne umetnosti Kišnjev, Moldavija. Ova predstava na slikovit način govori o idiličnoj ljubavnoj priči između dvoje mladih koji potiču iz socijalno ugroženih porodica.

Kroz performans se vidi kako često trauma iz detinjstva predstavlja prepreku normalnom razvoju ličnosti i uspostavljanju zdravih društvenih odnosa kasnije. U predstavi se zapaža izuzetan plesački i koreografski izraz što doprinosi celokupnom doživljaju.

Nakon predstave će biti organizovan razgovor.

Iste večeri, u okviru "FIST pleja", biće izvedena predstava ''Stojim ispred tebe naga'' od Džojs Kerol Outs, koja se bavi ogoljavanjem tabu tema našeg društva koje su vezane za žene. Anoreksičarka, go-go igračica i trudnica kroz tri različite priče tragaju za istim stvarima.

Programska celina FIST+ dovodi na otvaranje festivala neobičan performans "Drop Art" gde umetnice izvode pomalo opasan ples na svili i na taj način simbolično predstavljaju nezavidan polažaj umetnika i umetnosti u Srbiji.

Poslednjeg dana festivala, 11. novembra u okviru FIST+ programa igraće se predstava "Postojanje" scene Carina.

Tribinski i FISTedu program će svim posetiocoma FIST-a omogućiti da se informišu i unaprede znanja o aktuelnim umetničkim temama na koje se Festival fokusira konceptom, a to je ove godine ARTivizam - društveno i politički angažovana umetnost.

Ulaz na sve programe je kao i prethodnih godina besplatan.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.