Počinje izgradnja 965 stanova za socijalno stanovanje u Ovči

Izvor: Studio B, 04.Mar.2014, 14:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje izgradnja 965 stanova za socijalno stanovanje u Ovči

Radovi su počeli 7. februara, predviđeno je da traju 180 dana, a biće završeni do kraja aprila.

Izgradnjom 965 stanova za socijalno stanovanje u Ovči čitavo ovo naselje će promeniti izgled, rekao je Goran Vesić, sekretar Privremenog organa grada Beograda, prilikom današnjeg obilaska radova na nasipanju terena koji su počeli 7. februara. Ovi stanovi grade se u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice.

- Pred nama je ledina na kojoj se trenutno vrše radovi nasipanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << koje finansira grad Beograd. Radovi su počeli 7. februara, predviđeno je da traju 180 dana, a biće završeni do kraja aprila. Nakon toga počinje izgradnja prvih zgrada. Na ovoj lokaciji predviđeno je da se izgradi 965 stanova, od čega će 230 biti za izbeglice, 180 za Fond solidarnosti, a ostali će biti socijalno neprofitni stanovi. Grad Beograd prvu fazu, radove nasipanja, radi iz svog budžeta odnosno budžeta Agencije za investicije i stanovanje, a za izgradnju prve zgrade dobili smo donaciju Komesarijata za izbeglice, koji je sredstva obezbedio iz evropskih fondova. Donacija iznosi oko pet miliona evra. Prvo će se graditi stanovi za izbeglice jer je to prva donacija i na taj način delimično će biti rešen problem bar nekih od njih koji ovde žive decenijama, a nemaju rešeno stambeno pitanje. Grad Beograd gradi i kolektor, jer veliko je naselje i ne želimo da nam se dogode greške, kao u naselju „Stepa Stepanović", gde je građeno naselje, a nije rešen problem kanalizacije. Dakle, radićemo kolektor koji će omogućiti da kanalizacija izdrži ovoliki broj stanovnika. Već smo počeli da radimo i pripreme za projektovanje škole i vrtića jer ne želimo da dođemo u situaciju da se u nekom trenutku ljudi usele, a da nemaju prateće objekte koji su neophodni. Zgradu možemo da očekuje već 2015, kada će se i useliti prvi stanari. Dalje useljavanje će biti sukcesivno i na kraju ćemo imati jedno lepo naselje. Ono se inače nalazi na geotermalnim vodama, koje će se koristiti za dogrevanje, tako da će potrošnja struje biti minimalna. S obzirom na nove saobraćajnice koje se grade, stanovnicima će biti lako da dođu do centra grada, što smatramo velikom prednošću. Ovo naselje će promeniti izgled čitave Ovče, jer kada napravite hiljadu stanova, podići će se i vrednost zemljišta u okolini, a posle toga će doći i neki drugi sadržaji. To je put kojim Beograd treba da se kreće, odnosno da se širi u zonama gde se dosad nije širio - rekao je Vesić.

 

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.