Počelo pretvaranje centra Beograda u pešačku zonu

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Avg.2015, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo pretvaranje centra Beograda u pešačku zonu

Obnova ulice Vuka Karadžića počela je danas u Beogradu, a time je započeta prva faza projekta pretvaranja centra grada u pešačku zonu koji bi trebalo da bude završen u naredne tri do četiri godine.

Radovi na rekonstrukciji ulice Vuka Karadžića trajaće 120 dana i koštaće oko 100 miliona dinara, a taj novac biće obezbeđen iz gradskog bužeta.

"Mi imamo novu strategiju, da sve što mogu gradska preduzeća da urade, da to učine sama. Imamo Beograd put, Beogradski >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << vodovod i kanalizaciju, Zelenilo, javnu rasvetu i sve ćemo da plaćamo iz budžeta grada, ne uzimamo nove kredite, već ono što smo uštedeli izdvajamo za uređenje Beograda", rekao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Mali je novinarima rekao da će naredne godine početi i rekonstrukcija Zmaj Jovine ulice i podzemne garaže na Obilićevom vencu koja će dobiti novih 220 parking mesta.

"Preduslov da se centar grada pretvori u pešačku zonu je izgradnja podzemnih garaža. Imaćemo do kraja godine završene projekte za pet garaža", rekao je Mali i dodao da će nove garaže preduzeća "Parking servis" biti izgrađene na Studentskom trgu, Kosančićevom vencu i Ulici Tadeuša Koćuška kod Kalemegdana.

Gradonačelnik je kazao da bi garaže trebalo da budu završene u naredne tri, četiri godine i da će se zidati kroz javno-privatna partnerstva, jer je reč o projektu koji vredi više miliona evra.

"Mi ćemo dati lokaciju, a partner novac", kazao je Mali i ukazao da će se izmestiti i autobuska stajališta na Trgu republike i Studentskom trgu.

Gradski arhitekta Milutin Folić rekao je za agenciju Beta da je rekonstrukcija ulice Vuka Karadžića prvi korak u širenju pešačke zone Knez Mihailove ulice.

Prema njegovim rečima, ulica će biti popločana crnim, jablaničkim kamenom, imaće drvored, biće postavljene žardinjere, dok će ispred jedne od najstarijih gradskih kafana "Crveni petao" biti postavljena česma.

On je kazao da će se kada se završi rekonstrukcija te ulice, kao i radovi u Zmaj Jovinoj ulici i Obilićevom vencu, početi pretvaranje Kosančićevog venca u pešačku zonu, kao i rekonstrukcija Studentskog trga i Trga republike koja uključuje i rušenje zgrade tržnog centra "Staklenac".

Folić je naglasio da je pretvaranje centra grada u pesačku zonu zamišljeno u četiri celine.

Kulturna celina će biti Vasina ulica gde se nalazi više fakulteta i Narodno pozorište, zatim trgovačka celina koju će predstavljati Knez Mihailova ulica, potom ugostiteljska celina kod hotela Palas i kulturno-istorijska na Kosančićevom vencu.

"Kosančićev venac će biti rekonstruisan tako da će srediti plato gde se nalazila Narodna biblioteka srušena u vreme Drugog svetskog rata, tako da će posetioci moći da se prošetaju kroz kulturni lavirint, a to će se početi kada se završi podzemna garaža kod spomenika Nesvrstanima", rekao je Folić i dodao da je krajnji cilj da se pešačka zona spusti do reke.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.