Počela je sezona največe aktivnosti krpelja

Izvor: Blic, 11.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela je sezona največe aktivnosti krpelja

U proteklih nedelju dana u beogradskom Zavodu za javno zdravlje registrovano je petoro pacijenata sa dijagnostikovanom lajmskom bolešću, čiji su prenosioci krpelji.

Nevenka Pavlović iz begradskog Zavoda za javno zdravlje rekla je za agenciju Beta da je broj registrovanih pacijenata sa lajmskom bolešću uobičajen za ovo doba godine.

Ona napominje da je period u kojem se nalazimo "sezona najveće aktivnosti krpelja" i dodaje da je 26 do 30 odsto krpelja, na teritoriji Beograda, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zaraženo lajmskom bolešću.

Pavlovićeva ističe da je posle svakog boravka u prirodi neophodno pregledati kožu i kosu. Prema njenim rečima, ukoliko se krpelj odstrani 24 sata od trenutka uboda, značajno se smanjuje mogućnost infekcije.

Ona savetuje da krpelje ne odstranjujemo sami, več da se za ovu intervenciju obratimo lekaru.

"Ukoliko neko i odluči da sam ukloni krpelja važno je da zna da nikakva hemijska sredstva, pa ni alkohol, ne sme da stavlja na mesto uboda pre nego što se krpelj odstrani. Sredstva za definfekciju koriste se tek nakon intervencije, da bi se očistila rana koja je ostala od uboda", rekla je Pavlovićeva.

Jovica Miletić iz zavoda za biocide i medicinsku ekologiju najavio je da će, ukoliko vremenski uslovi dozvole, u Beogradu, već naredne nedelje početi zaprašivanje i hemijsko uništavanje krpelja.

On je za agenciju Beta rekao da je, kako bi krpelji bili efikasno uništeni, neophodno toplo vreme, bez vetra i kiše.

Miletić ističe da ove sezone vremenske prilike pogoduju krpeljima i da ih zbog toga ima dosta. Najviše ih je u šumama i izletištima sa puno zelenila.

On dodaje da je najviše krpelja primećeno u Bojčinskoj šumi, u okolini Surčina, Lipovačkoj i Mirijevskoj šumi. Dosta ih ima i na Adi Ciganliji, Košutnjaku i Avali.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.