Počela izgradnja separatne kanalizacije u Starom Železniku

Izvor: Studio B, 15.Jul.2010, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela izgradnja separatne kanalizacije u Starom Železniku

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas prisustvovao je danas početku izgradnje separatne kanalizacije u Starom Železniku.

Prelazno rešenje do potpune izgradnje svih pet gradskih kanalizacionih podsistema je fazna izgradnja kanalizacione mreže u prigradskim naseljima, čiji su položaj i blizina prirodnih vodotoka pogodni za formiranje decentralizovanih podsistema sa privremenim postrojenjima za preradu otpadnih voda, što je u skladu sa standardima zaštite životne sredine. >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Kanalizacija izvedena u ovim naseljima biće privezana za primarne objekte centralnog sistema kada oni budu izgrađeni, a privremena postrojenja će se ukinuti i premestiti na nove lokacije. Početku radova su prisustvovali predsednik opštine Čukarica Milan Tlačinac, predsednik Radne grupe za rešavanje problema kanalizacije u Beogradu i direktor JKP „Gradska čistoća" Aleksandar Stamenković i direktor JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija" Cvijo Babić.

- Pre godinu dana oformili smo grupu koja se bavi pitanjem kanalizacije, budući da je to jedan od najvećih gradskih problema. Ogroman broj naših sugrađana nema nešto što je osnovna tekovina civilizacije. Zahvaljujući radu te grupe, ovih dana u Beogradu počinju radovi na kanalizacionoj mreži za oko 20.000 naših sugrađana u Železniku, delovima Zemuna i Voždovca, a planirano je da se radi i sa druge strane Dunava. Posao nije nimalo lak, radi se u kanalima od tri do šest metara, po velikoj vrućini. Ova investicija je vredna na desetine miliona evra, ali to naši građani svakako zaslužuju. U Starom Železniku ima nekoliko ulica koje nisu asfaltirane, pa ćemo i to obaviti kada bude gotova kanalizacija, kako bismo u ovom četvorogodišnjem mandatu uradili što više u Beogradu - rekao je Đilas.

Danas počinje izgradnja kanalizacije i u naseljima Školsko dobro i Plavi horizonti u Zemunu, gde je krajem prošle godine urađen kolektor koji vodi na glavni Batajnički kolektor, duž Novosadskog puta. Početkom aprila započeti su radovi od pruge, ali su oni zbog velikih padavina i visokog nivoa podzemnih voda obustavljeni, da bi bio urađen provizorijum za odvođenje tih voda ispod pruge i dalje u kolektor. Danas počinju radovi i u podavalskom naselju Zuce, a ovih dana će početi i radovi u Pinosavi i Belom potoku, istakao je Aleksandar Stamenković.

- U pomenutim naseljima smo počeli sa radovima jer su tehnička rešenja i planska dokumentacija za njih najpre mogli da se urade. Paralelno radimo plansku dokumentaciju za sva ostala naselja u Beogradu koja nemaju kanalizaciju. Očekujemo da radovi budu gotovi do kraja ove godine, a iduće godine kanalizacija će se graditi i u Ripnju. Na levoj obali Dunava, u Kotežu, Krnjači i Borči, pre izgradnje kanalizacije rešićemo problem visokog nivoa podzemnih voda. Paralelno sa ovim uveli smo besplatno pražnjenje septičkih jama jednom godišnje, kako bismo izašli u susret građanima koji nemaju kanalizaciju dok im ne izgradimo kanalizacionu mrežu. U narednih nekoliko godina kanalizaciju će dobiti sva naselja koja je nisu imala - rekao je Stamenković.

Direktor JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija" Cvijo Babić naglasio je da će u naseljima u kojima danas počinje izgradnja kanalizacije glavni vodovi biti gotovi do 15. oktobra, a do kraja godine će se raditi priključci, koje će građani moći da plate na rate. Kad bude izgrađena, kanalizacija u Zucu će biti puštena tek kad se završi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

Stojadin Tomić živi u Starom Železniku više od 50 godina i ne može da veruje da će napokon dobiti kanalizaciju, a jedina želja Novke Čović je da unuku Veljku napuni kadu vodom i pusti ga da se brčka.

- Sadržaj septičke jame često nam se izliva u dvorište, pa i na ulicu. Cisterna za pražnjenje dolazi skoro svakog dana, tako da ćemo odahnuti kada budemo dobili kanalizaciju. Kada nam uvedu priključak, ispeći ćemo vola na ražnju - rekla je Nada Živković.

Vodovodnom mrežom je pokriveno oko 95 odsto Beograda, odnosno 1,7 miliona ljudi pije vodu koju proizvodi JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija", a 30 odsto Beograđana nema kanalizaciju.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

KANALIZACIJU NEMA 400.000 BEOGRAĐANA

Izvor: Kurir, 15.Jul.2010

BEOGRAD - Radovi na izgradnji kanalizacije za 20.000 građana širom Beograda počeće narednih dana, a iz budžeta grada će u te svrhe biti izdvojeno desetine miliona evra, rekao je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, obilazeći početak izgradnje separatne kanalizacije u Starom Železniku...Gradonačelnik...

Nastavak na Kurir...

Staro Žarkovo konačno dobija kanalizaciju!

Izvor: Press, 16.Jul.2010, 01:02

Radovi na izgradnji kanalizacione mreže počeli su juče. Oko 700 Žarkovčana krajem godine moći će da zaboravi na septičke jame Meštani čukaričkog naselja Staro Žarkovo dobiće kanalizaciju nakon pola veka! Radovi na izgradnji separatne kanalizacije...

Nastavak na Press...

STIŽE KANALIZACIJA ZA 20.000 ŽITELJA BEOGRADA

Izvor: Kurir, 16.Jul.2010

Počeli radovi na postavljanju kanalizacije u Starom Železniku, delovima Zemuna i Voždovca, investicija vredna na desetine miliona evra ..Oko 20.000 žitelja Beograda može da odahne - stiže kanalizacija...Radovi na postavljanju kanalizacione mreže u Železniku, delovima Zemuna i Voždovca počinju...Posao...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.