Pobednik dobio novo dekorativno osvetljenje

Izvor: Studio B, 05.Maj.2012, 09:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobednik dobio novo dekorativno osvetljenje

Ambijentalna celina „Pobednik" na Kalemegdanu dobila je novo dekorativno osvetljenje.

Novo osvetljenje predstavlja kompletno arhitektonsko rešenje, sa modernim svetiljkama i reflektorima koji koriste LED izvore. Pored konceptualnog i estetskog unapređenja, svetiljke i reflektori omogućiće i znatnu uštedu električne energije.

- Osvetljavanje statue „Pobednik" zaokružuje rad gradske uprave u protekle četiri godine i simboliše njen duh i energiju. U ovom >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << periodu dekorativno smo osvetlili sve istorijske i kulturne znamenitosti našeg grada, poput Kapetan Mišinog zdanja, Zadužbine Ilije M. Kolarca, Igumanove palate, Zemunske gimnazije i Doma Narodne skupštine - rekao je gradski sekretar za komunalne i stambene poslove Predrag Petrović.

On je podsetio da su dekorativno osvetljenje dobili i Konak kneginje Ljubice, zgrada Patrijaršije i Saborna crkva, kao i brojne druge ustanove.

- Osvetlili smo i objekte koje su naši gradski neimari vredno završili u proteklih nekoliko godina - svih 37 novih obdaništa, svih šest novih škola, sva četiri nova doma zdravlja. Posebno smo ponosni što smo osvetlili novi Most na Adi, koji je odmah postao simbol Beograda - rekao je Predrag Petrović.

Snežana i Miroslav Jakšić prošetali su večeras Kalemegdanom i zastali ispred „Pobednika" upravo u trenutku kada su snažni reflektori obasjali ovo izuzetno umetničko delo Ivana Meštrovića.

- Omiljena su mi šetališta gde ima mnogo zelenila, tako da ovde dolazimo i kada je lepo vreme i u hladne dane. Beogradska tvrđava sada i noću izgleda prelepo, a ovaj predivan spomenik još više blista - rekla je Snežana Jakšić.

Mladen je u Beograd došao pre pet godina, a Milica pre godinu dana. On studira bogosloviju, ona medicinu. Na Kalemegdanu su se zavoleli, pa se njim šetaju gotovo svako veče.

- Kalemegdan je možda najlepši deo Beograda, a uz ovo osvetljenje izgleda kao zamak iz bajke. Ne znam kako ćemo tokom leta stići da učimo za ispite, jer ćemo ovde provoditi gotovo sve slobodno vreme - našalio se Mladen.

Pored „Pobednika", novo dekorativno osvetljenje dobiće i ambijentalna celina „Gardoš kula", koja je takođe prepoznatljiv simbol našeg grada, vidljiva sa obe „beogradske" reke. Sekretarijat za komunalne i stambene poslove i Uprava za energetiku grada Beograda, na predlog Komisije za javno (funkcionalno i dekorativno) osvetljenje grada, pokrenuli su ovaj projekat jer je dosadašnje dekorativno osvetljenje ovih celina bilo arhitektonski nekompletno, sa zastarelim tehničkim rešenjima, ali i energetski neefikasno.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.