Pljačka ili nesporazum

Izvor: Politika, 02.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pljačka ili nesporazum

Kako je sedmoro mladih muzičara otputovalo juče za Čile, ali bez pomoći agencije "Tamaris" na čiji račun je legao novac za avio-karte

Put Čilea juče je sa Aerodroma "Nikola Tesla" otputovalo sedam talentovanih mladih muzičara koji će imati priliku da godinu dana sviraju kao profesionalci u orkestru Nacionalnog teatra u glavnom gradu Santijagu.

Nekoliko dana pred polazak, njihovo putovanje bilo je prilično neizvesno, jer ovi momci i devojke zajedno sa roditeljima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nisu uspeli da uđu u trag novcu koji je teatar iz Čilea obezbedio za njihove avionske karte i uplatio beogradskoj agenciji "Tamaris".

Rade Knežević, otac Ivana Kneževića, jednog od muzičara koji je juče otputovao, objašnjava šta se dogodilo.

– Krajem prošle godine, jedan od vodećih dirigenata Jan Latman Kening organizovao je audiciju, odabrao sedam mladih ljudi sa Muzičke akademije i ponudio im da godinu dana sviraju u nacionalnom orkestru u Santijagu. Oni su potpisali ugovore kojima je, između ostalog, bilo precizirano da će novac za povratne karte biti obezbeđen – objašnjava Knežević. Sredinom februara, polazak na put se bližio, ali agencija "Tamaris", kaže naš sagovornik, nikako nije uspevala da isporuči karte. Grupa je trebalo da otputuje avionom "Svis era", gde je roditeljima potvrđeno da su karte rezervisane, ali da još nisu plaćene. Za rezervaciju svi muzičari su, na zahtev agencije, platili po 120 evra na ime depozita.

– Uplata za prevoz stigla je iz Londona početkom februara. I sam vlasnik agencije je potvrdio da je taj novac uplaćen na račun agencije "Tamaris". Međutim, dve nedelje pred put počeli smo da sumnjamo, jer su u ovoj agenciji odlagali isporuku karata – kaže Knežević. Prema njegovim rečima, poslednji put roditeljima je rečeno da će u ponedeljak, 26. februara do 11 časova moći da podignu karte u agenciji, ali, budući da se to nije dogodilo, oni su se obratili policiji.

– Inspektori su bili u agenciji i vlasniku su data 24 sata, odnosno do 28. februara u 10 časova da obezbedi novac. On, međutim, nije ispoštovao rok, pa smo bili prinuđeni da sami u jednom danu prikupimo novac i platimo avionske karte – kazuje Knežević, dodajući da su roditelji za prevoz izdvojili oko 106.000 dinara.

Vlasnik agencije "Tamaris" Branislav Maršićanin, međutim, objašnjava da je do nesporazuma došlo jer je transfer novca za kupovinu karata kasnio. Kako ističe, uplate za prevoz stigle su u nekoliko navrata, pa je u međuvremenu dva puta odlagan polazak, ali kaže: "Ne zbog nas, već zbog organizatora". Maršićanin ne osporava da je novac za kupovinu sedam karata po ceni od 1.235 evra uplaćen na račun agencije "Tamaris" u februaru, ali nije mogao da precizira tačan datum niti šta se dogodilo sa novcem sa računa. On je, takođe, potvrdio i da su policijski inspektori bili u agenciji i da mu je dat rok za isplatu novca.

– Dogovorili smo se da neće biti problema i da će novac biti uplaćen roditeljima u toku današnjeg dana – obećao je juče Branislav Maršićanin.

Vera Rovčević, načelnik Odeljenja u sektoru Turističke inspekcije, rekla je da je upoznata sa ovim slučajem i da smatra da je verovatno u pitanju klasična prevara, zbog čega problem prevazilazi ingerencije inspekcije.

– Prema našim informacijama, vlasnik agencije "Tamaris" je uzeo novac za avio-karte, ali niti je obezbedio karte niti je vratio novac. Kada je u pitanju ovakva vrsta štete, inspekcija nema neka velika ovlašćenja. U slučaju da dođe do povrede propisa inspekcija može da reaguje tako što će pokrenuti prekršajni postupak, što svakako nije satisfakcija ljudima koji su oštećeni – rekla je Rovčevićeva.

Kako je istakla, "Tamaris" nije klasična turistička agencija, već subagent koji se bavi posredovanjem u prodaji tuđih aranžmana.

Ivana Ćuk

[objavljeno: 02.03.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.