Plesom se oprostili od srednje škole

Izvor: Blic, 16.Maj.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plesom se oprostili od srednje škole

Tačno u podne, više od 1.500 maturanata juče je zaplesalo kvadril na Studentskom trgu i u Vasinoj ulici. U narandžastim i crnim majicama, sa belim kišobranima u rukama i puno žara, svršeni srednjoškolci plesali su po taktovima Johana Štrausa.

Kolona nasmejanih i veselih maturanata protezala se do Narodnog pozorišta, a u sinhronizovanom "Plesu sa Evropom” ove godine učestvovali su đaci iz 23 srednje škole. Maturantskoj paradi pridružile su se i dve škole za decu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa posebnim potrebama "Veljko Ramadanović”, za učenike oštećenog vida i "Stefan Dečanski” za učenike oštećenog sluha. Đaci su, svi kao jedan otplesali kvadril iz Štrausove opere "Slepi miš”, a svoje oduševljenje paradom pokazali su gromoglasnim aplauzima i zvukom hiljadu pištaljki.

- Super je, vežbanje se isplatilo, odlično smo se proveli! - rekli su u glas maturanti Ugostiteljske škole.

I ostali srednjoškolci podelili su njihovo mišljenje, složivši se da su srećni što su "najzad maturanti”. Ipak, kako kažu, srednjoškolske dane nikada neće zaboraviti.

- Srednja škola će nam ostati u lepom sećanju, a najviše ćemo pamtiti bezbrižno druženje i naravno prve ljubavi - objasnile su Marija i Ana, učenice Prve ekonomske škole.

Nakon kvadrila maturante je čekalo i iznenađenje. Dobili su još jedan ples, koji su otplesali "u slobodnom stilu” i ludo se zabavili. Nakon što je parada završena maturanti su pojurili u Knez Mihaijlovu ulicu da se odmore i osveže na nekoj od fontana. Ove godine maturantska parada održana je pod sloganom "Za nenasilje”, a srednjoškolce je pozdravila Radmila Hrustanović, pomoćnica gradonačelnika. Sa drugovima iz Evrope koji su u isto vreme plesali kvadril maturanti su bili povezani putem satelita u u najveći sinhronizovani ples na svetu.

Treći put plešu

Osim u Beogradu, maturanti su plesali i u Zrenjaninu, Nišu, Pirotu, Užicu i drugim gradovima Srbije. Projekat "Maturanti plešu” počeo je pre osam godina u Sloveniji, a Beograd u toj manifestaciji učestvuje treći put. Prošle godine u "Plesu sa Evropom” širom kontinenta plesalo je 27.040 maturanata, čime je oboren Ginisov rekord u kategoriji "najveći sinhronizovani ples na svetu”.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.