Platani pali pod „Lipovim ladom”

Izvor: Politika, 27.Feb.2010, 01:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Platani pali pod „Lipovim ladom”

Pet ekipa „Zelenila” juče je za osam sati poseklo pedesetak stabala drvoreda u ulici Kralja Aleksandra. – Akciju je, uz proteste i pokušaje blokade saobraćaja, povremeno ometalo dvadesetak okupljenih građana

Uklanjanje platana iz Bulevara kralja Aleksandra, koji su decenijama krasili najlepši drvored u gradu, posle desetak dana kašnjenja zbog protesta građana, počelo je juče u ranim jutarnjim časovima kod pijace Đeram i u blizini raskrsnice ulica Tršćanske i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bulevara. Radnike „Zelenila Beograd” koji su oko sedam časova u blizini kafane „Lipov lad” pokušali da krenu sa sečom sprečilo je troje najupornijih članova udruženja građana „Zaštitimo zvezdarsku šumu” koji nisu hteli da se pomere od platana. Uz povike: „Uaaa”, „Izađite iz zgrada seku nam platane”, „Prekinite seču”, oni su pokušavali da zaustave akciju. Policajci su ih zamolili da se pomere.

Kada su se radnici popeli na hidrauličnu platformu i krenuli testerama ka granama, troje branilaca drvoreda se pomerilo, a dvadesetak policajaca postavilo je zaštitnu ogradu oko platana.

Tek što su pale prve grane, protestnom triju priključilo se još nekoliko sugrađana koji su u osam časova preprečili levu kolovoznu traku. Policija je preusmerila saobraćaj, ali su oni i dalje ostali na putu i tražili od ljudi koji su izašli iz autobusa da im se priključe.

– Oni seku zdrave platane, a nije istekao ni rok za odgovor na žalbu koju smo podneli opštini Zvezdara – rekla je jedna od sugrađanki koja je protestovala. Njeni okupljeni istomišljenici su dodali da se ne protive postepenoj seči drvoreda, ali da ovakav postupak smatraju „vandalskim činom”

– Ovim se u naredne dve decenije smanjuje kvalitet života građana, čime su prava svih nas ugrožena – izjavila je Olga Sabo iz udruženja „Sačuvajmo beogradske platane”, podsećajući na peticiju protiv uklanjanja platana, ispod koje je 15.000 potpisa.

Zaposleni u „Zelenilu” su za dva sata isekli petnaestak stabala, ni na koji način ne reagujući na povremene provokacije i vređanja.

Predrag Petrović, gradski sekretar za komunalne i stambene poslove rekao je da je sva stručna javnost stala iza ovog posla, kao i da je odobrenje dao Skupštinski odbor za ekologiju.

– Na sečenju je učestvovalo pet ekipa, ali će se posao nastaviti sledećih dana, možda i pojačanim tempom. U narednih sedam dana očekujemo završetak radova. Na delu od Batutove ulice, do Gospodara Vučića sačuvaćemo platane, kako je i predviđeno. Na sastanku održanom sa sugrađanima u prostorijama „Zelenila” objasnili smo da je idealan momenat da se, dok traju radovi na bulevaru obnovi i drvored – rekao je Petrović.

Istakao je i da je procedura potrebna za uklanjanje platana ispoštovana.

– Gradski organi pregledali su drvored i na osnovu slaganja sa elaboratom Šumarskog fakulteta, izdali adekvatan upravni akt kojim se to potvrđuje i dozvoljava seča u bulevaru – kazao je Petrović.

Radovi su završeni u 15 časova, a posečeno je oko pedesetak platana od predviđenih 329, na delu od Tršćanske ulice ka Cvetkovoj pijaci i od Đerma ka Vukovom spomeniku. Deo granja i korena uklonjen je odmah, a debla su prevezena na skladište „Zelenila” na Bežanijskoj kosi, gde će biti prodata na javnoj licitaciji.

-----------------------------------------------------------

Rambo na kolovozu

Oko 13 časova u bulevaru se pojavio i muzičar Rambo Amadeus, koji je sa još dvojicom branitelja platana legao na kolovoz. Saobraćaj je zaustavljen, a on je ubrzo ustao i otišao. Neki od okupljenih su plakali, dvadesetak građana selo je oko platana čije su grane radnici „Zelenila” upravo sekli. Srećom, niko od njih nije povređen, a policija ih je zatim ubedila da se sklone iz opasnog pojasa.

– Do neki dan niste ni znali šta su platani, mislili ste da su papagaji. Sad ih kao čuvate – viknuo je jedan od prolaznika. Ali, ova verbalna provokacija se nije izrodila u svađu ili nešto ozbiljnije, mada je tokom prepodneva bilo koškanja između protivnika i pristalica seče platana.

B. Vasiljević

[objavljeno: 27/02/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.