Plafon pao zbog  vlage

Izvor: Press, 07.Jul.2010, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plafon pao zbog vlage

Zbog desetogodišnjeg neodržavanja instalacija u zgradi u Solunskoj 5a u stan na petom spratu sručila se gomila šuta. Vodoinstalater uspeo da pregleda cevi tek posle policijske intervencije
U stanu na petom spratu zgrade u Solunskoj 5a juče je pala trećina plafona. U nezgodi niko nije povređen, ali je materijalna šteta velika. Gomila šuta na podu i trule trske koje su visile iz tamne mase buđi na plafonu po ko zna koji put doveli su >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << do sukoba komšija koje godinama ne mogu da obezbede miran i bezbedan život u zgradi. Tek posle policijske intervencije vodoinstalater je uspeo da pregleda cevi.

Prvi problemi nastali su pre deset godina kada je na plafonu počela da se pojavljuje vlažna mrlja. Vodoinstalater koga je vlasnica stana pozvala otkrio je da je u stanu iznad oštećena vodovodna cev. Kada kvar mesecima nije otklonjen, oštećeni su, kako kažu, odlučili da sami plate popravku. Međutim, komšinica ih nije pustila u stan. Usledio je sudski spor, koji, prema rečima vlasnice Slađane Necić, do danas nije okončan

Nikako da presude

- Komšinica godinama tvrdi da nema novca jer je samohrana majka, na sud nije dolazila i naša agonija traje i traje. Sada je plafon pao, a policija je konstatovala problem i otišla jer za drugo nije nadležna. Nekoliko puta smo nudili da u stan pusti našeg majstora, ona odbija da reši taj problem i za naše pare - kaže za Press Necićeva, koja je ujedno i predsednica skupštine zgrade.
Pomoć je tražena od građevinske i komunalne inspekcije, opštine Stari grad, ali su dobijali uvek isti odgovor - da pravdu potraže na sudu jer su svi stanovi u zgradi u privatnom vlasništvu.
S druge strane, Zorica Janjušević, koja sa maloletnim sinom stanuje iznad Necića, tvrdi da nije odgovorna za nezgodu.
- Nisam ja nikakav krivac. Ništa od nas nikome ne curi, tužili su me, pa su na kraju povukli tužbu, zbog čega, ne znam. Moje kupatilo je potpuno u redu. Za vodu koja se pojavila u stanu ispod verovatno je kriv izvođač radova koji je nadogradio dva sprata na ovu staru zgradu - rekla je Janjuševićeva.
Ona kaže da je pristala da radnici iz njenog stana priključe cevi za novi deo zgrade, ali i da su je uverili da radovi ništa neće oštetiti. Voda je nakon radova oštetila njen zid u hodniku i nakon nekoliko popravki zbog vlage i buđi sa njega otpada malter.
- Nismo se nikom posebno zbog toga obraćali, ali je investitor, bivši predsednik kućnog saveta, nekoliko puta pokušao da sanira štetu koju je napravio. Lepio je pločice, malterisao, ali se i danas zid raspada - objašnjava Janjuševićeva.

Kriva nadogradnja

Pad plafona samo je jedan od problema sa kojima se stanari zgrade bore. Nekadašnji svetlarnici danas su zatvoreni jer je na njihovom mestu trebalo da se izgradi lift. Tavanski prostor pregrađen je samo tankom drvenom lamperijom, a otvor za prolazak za krov nije propisno zatvoren. Komšiluk za sve okrivljuje bivšeg predsednika skupštine zgrade i investitora nadogradnje Bratislava Đurovića.
- Izvođač radova je firma „Slap komerc" iz Valjeva, a investitor naš komšija Đurović. Zgrada se nakrivila zbog toga što su nadzidana dva nova sprata, umesto lifta dobili smo nebezbedno smetlište, a izgubili svetlarnik, pa živimo u mraku - rekla nam je jedna žena koja godinama stanuje u toj zgradi.
Đurović, međutim, odbija odgovornost i tvrdi da su za lift vlasnici stanova „sami krivi".
- Hteo sam da im napravim lift, ali nova predsednica kućnog saveta me je tužila i ja sam zaustavio radove. Stanari su uveli grejanje, napravili su podstanicu koju tri godine koristimo bez tehničke provere i prijema, što je opasno i nezakonito. Cevi za grejanje su neobezbeđene, ali mi se grejemo svake zime. Vlaga, inače, ne dolazi od i zbog mene, jer je u mom stanu suvo i cevi su ispravne - rekao je Pressu Đurović.
U JKP „Gradsko stambeno" kažu da na hitne intervencije, poput ove, izlaze samo po pozivu i prijavi stanara i samo ukoliko je zgrada korisnik njihovih usluga. Međutim, stanari, ne navodeći razlog, kažu da rešenje problema nisu potražili u tom preduzeću.   

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.