Pirotski ćilimi u Beogradu

Izvor: Glas javnosti, Beta, 15.Jul.2010, 07:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pirotski ćilimi u Beogradu

BEOGRAD - Izložba pirotskih ćilima biće otvorena od 15. do 29. jula u prostorijama Turističke organizacije Srbije (TOS) u Beogradu. U etnokulturnom nasleđu srpskog naroda pirotsko ćilimarstvo je značajna privredna grana, ali i oblast primenjene umetnosti.

Izrada ćilima je uvek bio ženski zanat. Tradicija tkanja je starija od 400 godina. Ćilim se tkao kao simbol porodične sloge i bogatstva u domu i poklanjao kao zaštitnik kuće. Tehnika izrade pirotskog ćilima je ostala gotovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << ista od nastanka do danas. Radi se na vertikalnom razboju, na kojem su i osnova i potka od čiste vune.

Pirotski ćilim se radi iz jednog dela. Ima dva identična lica i nema naličje. Ima veliku gustinu u osnovi po jednom centimetru od tanke osnove i potke, zbog čega je izuzetno tanak i lak. Celokupan posao se obavlja ručno, pri čemu najvažniju ulogu imaju prsti. Prsti uvlače potku različite boje u osnovu i posle svake takve radnje udara se češljem tupice.

Organizatori izložbe su Turistička organizacija Srbije, Opština Pirot i Zanatska zadruga za izradu ćilima i suvenira "Damsko srce" iz Pirota.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.