Pijačne tezge ne mogu da zamene štandove „Depoa”

Izvor: Politika, 27.Avg.2014, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pijačne tezge ne mogu da zamene štandove „Depoa”

Dve trećine zakupaca prodajnog prostora u izgorelom tržnom centru smatra da je obnova zgrade u Bulevaru kralja Aleksandra 142 jedino prihvatljivo rešenje

Tezge na centralnim gradskim tržnicama nisu prava zamena za štandove u „Depou” – mišljenje je većine zakupaca prodajnog prostora u tržnom centru koga je u subotu ujutro progutao požar. Taj stav preneli su i predstavnicima „Gradskih pijaca”, koji su im ponudili da prodaju nastave na „Kaleniću”, „Skadarliji”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „Zelenom vencu”, „Đermu” i tržnici „Zemun”, uz pogodnost da tri meseca ne plaćaju zakup tezgi.

– Lokacije koje su nam ponuđene su korektne, na čemu zahvaljujemo „Gradskim pijacama”, ali tamo već postoje prodavci slične robe, koji imaju stalne mušterije. Dve trećine nas smatra da treba insistirati na što bržoj obnovi izgorelog „Depoa” – objašnjava Dragan Đurašinović, predstavnik zakupaca u TC „Depo”.

On se nada da će stručnjaci Građevinskog fakulteta brzo završiti pregled objekta, proceniti da li može da se obnovi, kao i da će „Dunav osiguranje” u što kraćem roku isplatiti odštetu.

– Posle toga bi, nadamo se, mogla početi obnova, za koju se mi dobrovoljno javljamo da pomognemo, očistimo garež i iznesemo nagorelu robu. Smatramo da bi sve moglo da se brzo uradi jer u „Depou” nema betonskih ploča za krovnu konstrukciju, spratova, stepeništa, skupih instalacija – napominje Đurašinović.

Prodavci nisu ni otišli da pogledaju tezge koje im iz pijačne uprave nude, tim pre što je, kako kažu, na „Đermu” i Cvetkovoj pijaci promet mnogo opao i nema mušterija.

– Ne pristajemo da nas rasele po pijacama širom grada. Samo u grupi mogu negde da nas smeste, jer ako jednom odemo sa „Depoa”, plašimo se da nas više neće vratiti u tržni centar – ističe Svetlana Mihajlović, zakupac jedne od tezgi u izgoreloj hali.

Još jedna opcija predložena je u toku jučerašnjeg sastanka predstavnika zakupaca tezgi i nadležnih iz „Gradskih pijaca”. Reč je o mogućnosti da se prodavci iz izgorelog objekta presele u „Depo tri” koji nema krov, a sa u požaru stradalim tržnim centrom ima zajednički zid. 

– Direktor Ivan Sočo predložio nam je i to rešenje, jer se „trojka” može brzo adaptirati, ali je većina zakupaca ipak za to da čekamo obnovu izgorele hale – kaže Đurašinović.

 --------------------------------------------------------------------

Ulična prodaja nije alternativa

Dok se njihov problem ne reši, prodavci sa „Depoa”, kako kažu, neće se okrenuti uličnoj prodaji.

– Znamo koliko je takva prodaja u Bulevaru kralja Aleksandra ugrožavala naš legalni posao u „Depou”, pa nećemo učiniti ništa što bi dalo podstrek ponovnom cvetanju takve nelegalne trgovine – kaže Svetlana Mihajlović.

 --------------------------------------------------------------------

Procena štete do kraja nedelje

Komisije koje su formirale „Gradske pijace” i GSP do kraja nedelje trebalo bi da procene štetu, a i policijski izveštaj bi do tada trebalo da bude gotov.

– Tek tada ćemo moći da govorimo o obimu oštećenja i eventualnoj obnovi Tržnog centra „Depo”. Zakupcima iz tog objekta ponudili smo slobodne tezge na centralnim pijacama i to ne one koje niko neće, nego prodajna mesta na dobrim pozicijama. Na njih mogu da računaju svi kojima je u požaru izgorela roba – ističu u upravi „Gradskih pijaca”.

U trenutku izbijanja požara bilo je izdato 145 tezgi, ali će se tek posle izveštaja policije i komisija za procenu oštećenja znati koliku štetu je svako od zakupaca pretrpeo.  

B. Vasiljević – D. Jokić-Stamenković

objavljeno: 27.08.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.