Pijace u trci sa hipermarketima

Izvor: Politika, 09.Jun.2009, 10:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pijace u trci sa hipermarketima

Pojedine vrste voća odnedavno na pijacama jeftinije nego u velikim trgovinskim lancima

Prodavci na pijacama dobro su se zamislili i odlučili da snize cene voća kako bi ušli u trku sa supermarketima. Posle loše zime kada su im, kako priznaju, hipermarketi preuzeli posao bar što se voća tiče, rešili su da cene na svojim tezgama približe onima koje važe u prodavnicama. Potrošačima sada ostaje da pokažu veštinu pronalaženja voća po najpovoljnijim cenama. Ko ima vremena >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da poseti pijace ali i neki od supermarketa i uporedi cene moći će dosta da uštedi.

Voće je sada jevtinije na tezgama u poređenju sa cenovnicima od pre mesec dana ali kupaca, ipak, na Bajlonijevoj pijaci nema više nego ranije. Prodavci ne gube nadu i veruju da nisu izgubili mušterije.

– U toku protekle zime i početkom proleća posao je išao veoma loše i shvatili smo da nešto moramo da promenimo. Počeo sam da umanjujem zaradu, pa umesto za 100 dinara banane koje kupujem na kvantašu, prodajem po 85 dinara. Jabuke sada koštaju 50, a kruške 150 dinara. Do pre mesec dana jabuke sam prodavao i za 80 dinara, ali kako ih berem u svom voćnjaku, ništa me ne košta da prodajem jeftinije – priča jedan od prodavac sa „Bajlonija”.

Isti slučaj je i sa jagodama. Njihova cena se približila onima u supermarketima i prepolovljena je. A i sada je ovo voće u jeku sezone. Kilogram staje oko 150 dinara, dok one koje su odstojale nekoliko dana koštaju svega 80 pa čak i 50 dinara.

Pijačni prodavci su ubeđeni da će njihove žalbe na slabu prodaju postati prošlost i da će Beograđani promeniti novoustaljenu naviku da po voće odlaze u hipermarkete. Jer, kažu seljaci, kod njih je veća ponuda, roba je svežija, svakodnevno stiže, a može da se bira i proba. Ipak, kvalitetnija usluga i mogućnost odloženog plaćanja prednosti su u prodavnicama.

Cena jagoda u supermarketima je od 130 do 140 dinara, dok su kruške najjeftinije u „Tempu” i koštaju 134 dinara. Najjeftinija vrsta jabuka ajdared u „Maksiju” košta 84,90 dinara, dok je najskuplji crveni delišes. Za kilogram valja izdvojiti čak 287,90 dinara.

Sezonsko voće još drži cenu tako da trešnje na primer u „Maksiju” koštaju 259, 90 dinara. Jedino kod ovog voća pijačni prodavci ne popuštaju, pa „drže” cenu od čak 300 dinara. Isto je i sa kajsijama. Na „Kaleniću” kilogram ovog voća staje 300, a na Bajlonijevoj pijaci 250 dinara.

S. D.

[objavljeno: 08/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.