Peti oktobar za Peti parkić

Izvor: Politika, 12.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peti oktobar za Peti parkić

Građani potpomognuti grupom "Beogradski sindikat" munjevitom akcijom reagovali na dolazak građevinskih radnika i mehanizacije investitora u 4.30 časova izjutra – oglašavanjem sirena za uzbunu i izlaskom ispred zgrada i – sprečili radove u Petom parku

Stanari beogradskih solitera u okolini Petog parka na Zvezdari i hip-hop grupa "Beogradski sindikat" sprečili su juče u zoru (osmi put) radnike i obezbeđenje firme "Crnotravac" da postave ogradu oko igrališta između >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zgrada (Petog parka) i na njoj započnu građevinske radove. Građani pomognuti "Beogradskim sindikatom" reagovali su munjevitom akcijom na dolazak radnika i mehanizacije investitora u 4.30 časova izjutra – oglašavanjem sirena za uzbunu i silaskom ispred zgrada. Oni su juče ponovo poručili da neće odustati od namere da sačuvaju igralište i najavili mogućnost zaoštravanja protesta. Podsetimo, žitelji dela Zvezdare se već 23 meseca spore sa investitorom i gradskim vlastima zbog odluke o gradnji poslovno-stambenog objekta na mestu dečjeg igrališta, a popularni hiphoperi ih u tome svesrdno podržavaju.

Kako je objasnila Jasmina Dobrić, član Inicijativnog odbora za odbranu Petog parka, rano izjutra videla je oko sedamdesetak ljudi u crnim uniformama koji su okružili Peti park ne dozvoljavajući nikome da priđe. Prema njenim rečima, građani su se brzo organizovali, sprečili investitora da postavi ogradu i uđe u park, a da bi sprečili eventualni fizički obračun sa privatnim obezbeđenjem pozvali su policiju.

– Kada su videli da smo odlučni da odbranimo Peti park, oko šest sati stigao je jedan kamion koji je ispred nas izručio limenu ogradu. Srećom, niko od 50 građana nije povređen – ističe Jasmina Dobrić.

Posle nekoliko sati nadmudrivanja i igre živaca, oko 11 časova, privatno obezbeđenje se povuklo. Međutim, policija je nastavila da obilazi zvezdarski parkić, a građani ovog dela Zvezdare ostali su, kako kažu, na ulici do večernjih časova. Najavili su da će narednih dana automobilima blokirati prilaze Petom parku i tako pokušati da spreče investitore da u njega uđu kamionima.

"Branioci" parkića su juče od 8 do 15 časova čekali ispred Ministarstva za kapitalne investicije, zahtevajući prijem kod Milana Miljevića, državnog sekretara. Objasnivši da je zauzet sastancima on je susret odložio za danas.

Feđa Dimović, iz grupe "Beogradski sindikat", naglasio je da se ne može 2007. godine uz pomoć bagera i privatnog obezbeđenja raditi protiv volje građana.

– Ako ne može drugačije, pozivam sve građane da izađemo na ulice, kao i 5. oktobra i 9. marta, da rušimo takvu vlast. Ovo je sramota – rekao je Dimović.

Milan Popović, predsednik Opštine Zvezdara, kaže da je razočaran arogancijom gradskih vlasti, koja dozvoljava urbanoj mafiji da zida na zelenim površinama. Nije mu jasno zašto o ovom problemu ćute urbanisti i ekolozi i zašto se odgovornost za izgradnju u Petom parku prebacuje sa grada na republičku vladu i obrnuto.

Iako su zbog sporne gradnje građani i zvezdarski odbornici pre pola godine pokrenuli inicijativu za izmenu urbanističkog plana tog područja, niko od nadležnih nije im odgovorio. Na pitanje da li je urbanistička inspekcija pokrenula postupak za ocenu zakonitosti plana, Milan Miljević je odgovorio odrično. Objasnio je da je dokument usvojila gradska uprava koja može da pokrene postupak za izmenu plana i treba da snosi odgovornost za eventualne nepravilnosti.

– Urbanistički plan nema mnogo manjkavosti u proceduralnom smislu, ali Skupština grada bi trebalo da učini nešto. Da sam na njihovom mestu dodelio bih investitoru drugu lokaciju i okončao priču. Ministarstvo za kapitalne investicije upravo to je uradilo kada je, zbog negodovanja javnosti, promenilo lokaciju za gradnju trafo-stanice "Beograd 20" u Mirijevu – naglasio je Miljević.

Prema rečima Nenada Komatine, gradskog sekretara za urbanizam i građevinske poslove, sugrađani koji žele izmenu urbanističkog plana moraju da finansiraju taj posao, a ranije izdate dozvole ne mogu biti poništene.

– Tu parcelu ne razlikujem od bilo koje druge građevinske u gradu, jer ona nije nikakav park, već je oduvek bila građevinsko zemljište, a to što joj je u međuvremenu menjana namena potpuno je nevažno. Tamošnji stanari očigledno imaju jaku medijsku podršku, ne znam zašto se oko toga diže ovolika buka i zašto zovete gradske vlasti, obratite se investitoru. Kakvu bi poruku uputili stranim investitorima ako bi čoveku koji ima potrebna dokumenta za gradnju oduzeli dozvolu zbog pritiska javnog mnenja. Propustili su priliku da reaguju 2002. godine kada je plan bio na javnom uvidu u Skupštini grada – naglasio je Komatina.

Ujedinjeni komšiluk Petog parka i muzička grupa "Beogradski sindikat" u jučerašnjem saopštenju podsetili su da već 23. meseca nailaze na "zid ćutanja" gradskih vlasti pokušavajući da sačuvaju ovu zelenu oazu od gradnje. Oni su pozvali građane da se u nedelju, 15. aprila, u 14 sati, pridruže protestu i koncertu beogradske grupe "Jarboli" u zvezdarskom parkiću.

D. Spalović - D. Jokić

[objavljeno: 12.04.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.