Penušavo vino uzburkalo štrajkače u „Navipu”

Izvor: Politika, 12.Feb.2010, 01:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Penušavo vino uzburkalo štrajkače u „Navipu”

Nezadovoljni radnici zemunske fabrike optužili direktora Slobodana Lukića, da je pokrenuo proizvodnju uz pomoć majstora koje je doveo iz kompanije „Vino župa”

Radnici fabrike „Navip”, koji i dalje štrajkuju, optužili su generalnog direktora Slobodana Lukića da je pokrenuo proizvodnju u postrojenju u Zemunu uz pomoć zaposlenih u drugom preduzeću, što je, kako tvrde, teška povreda zakona. Nezadovoljni članovi sindikata su nas obavestili da su juče na >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << svojim radnim mestima zatekli dvojicu majstora za održavanje proizvodne linije iz kompanije „Vino župa”. Posle toga, kažu štrajkači, desetak njihovih kolega, koji su prihvatili da se vrate na posao, juče su ponovo pustili u rad deo pogona.

– Zatekli smo oko 10 sati automobil kruševačkih registarskih oznaka, a rukovodioci su odbili da nam odgovore o čemu se radi. Kada su majstori osposobili tehnologiju, ponovo je pokrenuta priprema penušavih vina. To je težak prekršaj, jer po zakonu, dok traje štrajk, poslovodstvo ima pravo da naloži samo uvoz i izvoz robe, ali ne i da proizvodi. To što su dovedena dvojica zaposlenih iz druge fabrike izlišno je i komentarisati – poručuje Milan Babović, predsednik sindikata zaposlenih u „Navipu”.

Puštanje pogona u rad u ovakvim uslovima, kaže Babović, veoma je rizično i tvrdi da je u fabričkom krugu na taj način ugrožena bezbednost. On napominje da je to posebno „neodgovoran postupak”, s obzirom na činjenicu da radnicima od nove godine nisu overene zdravstvene knjižice i da „ne bi imali pravo na lečenje, ukoliko dožive neku nezgodu”. Zaposleni u „Navipu” su prekinuli rad i organizovali proteste, jer im doprinosi nisu uplaćivani od 2006. godine.

Smiljka Ilić, Babovićeva koleginica, navodi da su članovi sindikata juče odmah poslali prijavu inspekciji Ministarstva rada i socijalne politike, podsećajući da su predstavnici države najavili da će zatvoriti fabriku ukoliko se poslovodstvo i štrajkači ne dogovore . Ona očekuje da će nadležni obaviti kontrolu zemunske fabrike i navodi da štrajkači poseduju fotografije i oko 50 svedoka koji će potvrditi navode iz prijave.

U Ministarstvu rada i socijalne politike najavljuju da će njihovi inspektori obići pogone „Navipa” i da bi to trebalo da bude već danas. Kako ističe Saša Perišić, predsednik Kriznog štaba za radne odnose ovog ministarstva, ukoliko su tvrdnje štrajkača tačne, rukovodstvo fabrike snosiće posledice, ali ne želi da šire komentariše čitav slučaj dok ne dobije pouzdane podatke.

– Mi smo štrajkačima i poslovodstvu ostavili rok do 15. februara da se dogovore, ali ne bih da spekulišem kakav će biti krajnji ishod tih sastanka – kaže Perišić.

U kabinetu generalnog direktora „Navipa” potvrdili su da je pokrenuta proizvodnja penušavih vina, ali da su u tome učestvovali isključivo radnici ove fabrike koji su obustavili štrajk. Rukovodstvo očekuje da će do isteka roka biti postignut dogovor sa zaposlenima i odbacuje optužbe predstavnika sindikata da su u postrojenju u Zemunu angažovani zaposleni iz „Vino župe”.

Nezadovoljni radnici „Navipa”, pre tri nedelje blokirali su pogone, ogorčeni što su ostali bez prava na lečenje. Zbog toga je njih 33 dobilo otkaze, koji su posle nekoliko dana povučeni. Dok su držali kapiju preduzeća pod blokadom, tri dana im je bila zabranjena dostava hrane i lekova, ali je posle reakcije javnosti poslovodstvo promenilo odluku.

N. Belić

[objavljeno: 12/02/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.