Parking sevis ima rešenje za saobraćajnu gužvu

Izvor: Glas javnosti, 18.Avg.2010, 07:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parking sevis ima rešenje za saobraćajnu gužvu

BEOGRAD- U Beogradu postoji 650.000 registrovanih vozila, pa bi izgradnja novih garaža u velikoj meri rešila problem parkiranja u prestonici, rekao je Branko Arsenijević zadužen za odnose sa javnošću "Parking servisa" .

Gradski zavod za urbanizam dodelio je 20 lokacija na kojima je moguće graditi podzemne garaže, rekao je Arsenijević u "Eko centru", na okruglom stolu "Pravo na BeoGrad" kojim je započet projekat o uticaju saobraćaja na kvalitet životne sredine u Beogradu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<

- U svakoj podzemnoj garaži velika je koncentracija gasova, međutim, tendencija u budućnosti je da imamo garaže u kojima neće biti jeftino parkiranje kako bi se smanjio pritisak vozila na centar grada, a čime bi se zadovoljio ekološki aspekt- naveo je on.

Arsenijević je kazao da parkiranje u garažama nigde u svetu nije jeftino i istakao da nije cilj nekog privlačiti da osam sati zadrži svoje vozilo u centru grada, nego da se što više vozila ne parkira, odnosno da ih što manje bude na ulicama centra grada.

Prema njegovim rečima, zonski sistem parkiranja, koji znači da veći broj automobila u toku dana koristi jedno parking mesto, predstavlja privremeno rešenje, jer, kako je naveo, treba razmišljati o tome kojom progresijom će rasti broj vozila u narednom periodu.

Arsenijević je podsetio da je pre nekoliko godina pokrenut pilot projekat "Parkiraj i vozi se", za koji sugrađani nisu bili zainteresovani, a koji je bio osmišljen tako da vozač ostavi vozilo na parkingu, na obodu centralne zone i nastavi vožnju do centra organizovanim prevozom.

Projekat "Pravo na BeoGrad" osmislili su "Eko centar", "Mladi istraživači Srbije" i Klub mladih arhitekata, a zamišljen je kao zajednička saradnja građana, civilnog društva i institucija sa donosiocima odluka o stanju potrebama i mogućim rešenjima u oblasti održivog saobraćaja.

Predlažem da se pod hitno izgradi Javna garaža na Trgu Branka Radičevića u centru Zemuna - kao što je po Planu detaljne regulacije 'Staro jezgro Zemuna'. - Sada je tamo nelegalno izgradjena pumpa i asvaltirana je cela parcela predvidjena PDR-om za garažna mesta, pa je tako već uradjen veći deo posla za Parking servis.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.