Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Nov.2017, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Park u centru Beograda od danas nosi naziv Aleksandrov

Rukovodioci ruskog i srpskog vojnog ansambla "Aleksandrov" i "Stanislav Binički" Genadi Sačenjuk i Svetozar Vasilevski otkrili su danas spomen ploču sa imenom ansambla "Aleksandrov" po kojem će od danas park u centru Beograda nositi ime.

Na imenovanju parka intonirane su himne Srbije i Rusije.

Ministar kulture Vladan Vukosavljević rekao je da je velika tragedija koja je decembra prošle godine pogodila ansambl "Aleksandrov", kada su u avionskoj nesreći stradala >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << 64 njihova člana, podstakla Srbiju da park imenuje po tom ruskom orkestru.

On je rekao da je taj ansambl veliki prijatelj srpskog naroda i da je bio sa Srbijom u teškim trenucima.

Ministar je rekao da su kulturna jezgra dva naroda veoma bliska i da je kulturna saradnja Srbije i Rusije veoma laka, a da dve zemlje ne sede na jednoj ili dve stolice već da sede zajedno "na prestolu slovenske kulture".

On je izrazio uverenje da će Beograđani u noćnim šetnjama parkom iz krošanja drveća moći da čuju "anđeoske glasove hora Aleksandrov".

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin rekao je da je Aleksandar Vasiljevič Aleksandrov po kojem je nazvan ansambl bio, ne samo veliki umetnik već i autor himne ŠSR i pesme Sveti rat (Ustaj slavenski narode).

Genadi Sačenjuk je rekao da Srbiju i Rusiju ujedinjuje bratsko prolijatljstvo i izrazio zahvalnost Srbiji na tome što je pokazala saosećanje sa njihovim gubitkom.

"Želim vam dobro zdravlje, uspeh i mir. Duboko se klanjam čitavom srpskom narodu", rekao je Sačenjuk.

Minutom ćitanja predstavnici Vlade Srbije, dva vojna orkestra, ruske ambasade i građani koji su došli na otvaranje odali su počast članovima orkestra koji su poginuli prošle godine.

Vučić: Rusko hor Aleksandrov doprinosi prijateljstvu naroda Srbije i Rusije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas članove Ansambla Crvene armije Aleksandrov, pred njihov večerašnji nastup u Sava centru, i istakao da oni svojim nastupima čine da prijateljstvo naroda Srbije i Rusije bude još izraženije.

"Hor Aleksandrov uvek je pružao inspiraciju ljudima u najkritičnijim situacijama, a danas je njima potrebna naša podrška. Dobijali su aplauze publike širom sveta, a nadam se da će danas u Beogradu pokazati da su zadržali svoj jedinstveni kvalitet zvuka i snažnu energiju", kazao je Vučić.

Predstavnici ambasade Rusije, Ruskog doma u Beogradu i hora Aleksandrov zahvalili su na inicijativi za postavljanje spomen-table vojnom ansamblu Aleksandrov u parku u beogradu između spomenika caru Nikolaju Drugom Romanovu i Ruskog doma.

Oni su ukazali da je imenovanje parka po Ansamblu Aleksandrov odraz veoma dobrih odnosa dva naroda i uputili poziv Vučiću da poseti zdanje i muzej hora Aleksandrov tokom boravka u Moskvi u decembru ove godine.

"Spremni smo da naše odnose dalje razvijamo i unapređujemo. Ovo je istorijski događaj i to je velika čast kako za naš hor, tako i za celu Rusiju", istakli su članovi hora Aleksandrov i izrazili zahvalnost za podršku Srbije posle tragedije koja ih je zadesila u decembru 2016. godine.

Ruski avion sa 92 putnika i članova posade, među kojima je bilo i 64 člana čuvenog ruskog vojnog hora Aleksandar Aleksandrov, srušio se 25. decembra 2016. u Crno more nekoliko minuta posle poletanja iz mesta blizu Sočija.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Park u centru Beograda od danas nosi ime Aleksandrov

Izvor: B92, 10.Nov.2017

Beograd -- Park u centru Beograda, koji se nalazi na prostoru od spomenika caru Nikolaju Drugom Romanovu do Ruskog doma u Beogradu, poneo je ime "Aleksandrov"...Park je dobio ime po ruskom ansamblu, koji će večeras nastupiti po 12. put u srpskoj prestonici...Na ceremoniji imenovanja govorili su ministar...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.