Palilulski rekorderi

Izvor: Politika, 29.Dec.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Palilulski rekorderi

Klub privrednika opštine Palilula za samo deset meseci smanjio stopu nezaposlenosti za 15 odsto na svojoj teritoriji

Samo u toku 2008. godine na teritoriji opštine Palilula smanjena je stopa nezaposlenosti za 15 odsto i to zahvaljujući sajmovima zapošljavanja koje je organizovao Klub privrednika opštine Palilula u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje. Taj rezultat ovu opštinu dovodi u sam vrh najuspešnijih u zemlji.

Prema rečima Tomislava Jovanovića, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << predsednika Kluba privrednika opštine Palilula, ova nestranačka i neprofitna organizacija osnovana je zbog unapređenja privrednog sektora na ovoj opštini.

– Ideja osnivanja Kluba je da našom koordinacijom, uz pomoć opštinske uprave i samih privrednih subjekata, poboljšamo komunikaciju i saradnju privrednika, ali i razvoj malih i srednjih preduzeća i tako mladim ljudima pomognemo pri pronalaženju slobodnih radnih mesta. To smo i postigli. Samo za deset meseci u 2008. održali smo tri sajma zapošljavanja, što je rekord uSrbiji, ponudili 1.900 radnih mesta, a zaposlili oko 500 ljudi – kaže Jovanović.

Osim toga, dodaje on, u Klub je učlanjeno blizu 200 privrednika, održano je više od 600 sastanaka sa privrednicima i preduzetnicima, i to samo za godinu dana delovanja ovog udruženja.

– Organizovali smo veliki privredni skup u Kovilovu kojem je prisustvovalo 150 privrednika, predsednik Vlade, predsednik PKS, predsednik Opštine Palilule. Održali smo sedam promocija, organizovali dva seminara, učestvovali na dve konferencije kao učesnici i govornici, potpisali četiri značajna ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji sa privrednicima. Osnovali privredne resore kojima koordiniraju privrednici Kluba, učestvovali na sajmu Biznisa sa Privrednom komorom grada, osnovali centar za edukaciju privrednika i aplicirali za projekat grada na temu „Podsticanje zapošljavanja na teritoriji Beograda” – objašnjava Jovanović.

Prema rečima našeg sagovornika, planovi Kluba su da i u 2009. nastave da rade na zapošljavanju mladih na području ove opštine, ako to budu dozvolili ekonomski uslovi u zemlji.

– Ukoliko dobijemo sredstva, 50 miliona dinara, koje je grad namenio za realizaciju projekta „Podsticanje zapošljavanja na teritoriji Beograda” nastavićemo sa uspešnim smanjenjem nezaposlenosti na teritoriji naše opštine, ali i ako ne dobijemo taj novac. Planiramo da organizujemo i veliku konferenciju na kojoj bi učestvovale i ostale gradske opštine, koje su već zainteresovane da na svojim teritorijama primene naša uspešna iskustva. Ali naši gosti biće i predstavnici opština iz cele Srbije radi što bolje privredne saradnje. Želja Palilulaca je da privredni potencijal ove opštine, koji je veliki, u što bržoj meri dostigne evropske standarde, smanji broj nezaposlenih lica, poveća opštinski budžet koji se investira u asfaltiranje ulica, gradnju dečjih ustanova, tržnih centara, gasifikaciju, uređenje parkova – ističe Jovanović.

Ciljevi Kluba, koji je osnovan 2007. a deluje samo godinu dana, dodaje on, osim saradnje privrednih subjekata i promocije privrednika i preduzetnika, jesu i poslovno povezivanje, direktni kontakti predstavnika lokalne uprave sa privrednicima i preduzetnicima.

– Predlaganje izmene zakona koji štiti interese privrednika, njihova edukacija, zapošljavanje i obučavanje kadrova, pružanje relevantnih informacija, prema privrednicima kao i prema predstavnicima lokalne uprave i ministarstva, probijanje poslovnog tržišta na druge gradove, države i regione jesu ciljevi kojima težimo – naglašava Jovanović.

G. Bašović

[objavljeno: 29/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.