PREŽIVELA!

Izvor: Kurir, 26.Maj.2010, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREŽIVELA!

Štafeta mladosti dokazala da je praktično neuništiva: 30 godina posle Titove smrti, još uvek stižu poruke iz bivše Juge

Štafeta mladosti nadživela je Josipa Broza Tita.

Trideset godina nakon njegove smrti, štafete stižu u Kuću cveća iz Umaga, Rijeke, Bačkog Gradišta, Skoplja, Tivta i raznih krajeva Srbije!

Titov unuk Joška Broz tačno u podne primio je štafete, koje će biti čuvane u Kući cveća, i zajedno sa pridošlim jugonostalgičarima >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << prisetio se perioda "bratstva i jedinstva i najvećeg državnog prosperiteta” obećavši da će učiniti sve da ga ponovo oživi.

- Mit o Titu raste iz dana u dan. Sve dok ljudi budu pamtili Tita kao nekoga za čijeg života su bezbrižno živeli, organizovaće i ovakve susrete - rekao je Broz.

Nekada su štafetu nosili omladinci i ona je maršalu predavana na stadionu JNA pred više desetina hiljada ljudi, a simbolizovala je poštovanje i ljubav mladih prema njemu. Danas štafete u Kuću cveća donose uglavnom penzioneri, glasno žaleći za periodom Titove vladavine.

Štefica Srića-Žic, jedna od nosilaca štafete i članica društva "Titova republika” iz Rijeke, koje je 1996. godine nakon desetogodišnjeg prekida ponovo pokrenulo predaju štafeta, istakla je da je cilj njenog udruženja širenje bratstva i jedinstva i ideja za koje se Tito zalagao.

Pedesetšestogodišnji Miodrag Milošević iz Umčara već 30 godina za 4. i 25. maj obavezno dolazi na Titov grob.

- Dolazio sam i onda kada niko nije smeo da dođe i mislim bar još 30 godina da dolazim. Tito je to zaslužio - rekao je Milošević.

Srboljub Dimić iz Gornjeg Milanovca na svaku predaju štafeta uvek nosi i veliku uramljenu Titovu fotografiju.

- Nosim je kao ikonu. On je za mene svetac u čije vreme smo živeli kao bogovi - navodi Dimić.

R. NIKOLIĆ - J. RAFAILOVIĆ

Zastala na dan

Manifestacija nošenja štafete trajala je 42 godine: od 1945. godine do 1987. Najveći broj štafeta doživotni predsednik Tito primio je lično, i to ispred Belog dvora u Beogradu. Poslednja štafeta, koju je Tito trebalo da primi za 88. rođendan, prekinula je put 4. maja 1980, kada je objavljena vest da je "drug Tito umro”.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.