PREVENTIVNA EPIDEMIOLOŠKA ISPITIVANJA U VRTIĆIMA

Izvor: Kurir, 26.Dec.2011, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREVENTIVNA EPIDEMIOLOŠKA ISPITIVANJA U VRTIĆIMA

Gradska sekretarka za dečju zaštitu Ljiljana Jovčić objasnila je da je uzimanje briseva iz ždrela i nosa veoma značajno za blagovremeno sprečavanje pojave i širenja infekcije među decom koja borave u vrtićima

BEOGRAD - Sekretarijat za dečju zaštitu je u saradnji sa Centrom za kontrolu i prevenciju bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje pokrenuo realizaciju velike studije koja podrazumeva preventivna epidemiološka ispitivanja kod dece u svih 16 državnih predškolskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << ustanova. Od maja 2010. godine do marta 2011. godine uzeti su brisevi iz ždrela i nosa kod 23.996 dece koja borave u beogradskim vrtićima, a rezultati ispitivanja su pokazali da je od ukupnog broja dece u 6,9 odsto slučajeva dokazano prisustvo beta hemolitičkog streptokoka, dok je u 3,6 odsto dokazano prisustvo drugih grupa streptokoka.

Gradska sekretarka za dečju zaštitu Ljiljana Jovčić objasnila je da je pomenuto ispitivanje veoma značajno za blagovremeno sprečavanje pojave i širenja infekcije među decom koja borave u vrtićima, kao i da je uzimanje briseva u cilju prevencije od sada redovna aktivnost sekretarijata, koja se sprovodi u predškolskim ustanovama, u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Strategijom javnog zdravlja Republike Srbije.

- Ovo ispitivanje je unapredilo kvalitet preventivne zdravstvene zaštite koja se sprovodi u predškolskim ustanovama i takođe nam je pomoglo da bolje sagledamo učestalosti asimptomatskog kliconoštva među decom, da rano otkrijemo klinički manifestna oboljenja kao što su šarlah i streptokokna angina i naravno da blagovremeno preduzmemo sve neophodne mere za sprečavanje širenja infekcije i pojave komplikacija - objasnila je za Jovčićeva.

Ona je napomenula da su u navedenom periodu od maja 2010. godine do marta 2011. godine obavljena epidemiološka ispitivanja kojima je obuhvaćeno 5.258 dece u jaslama i 18.738 u vrtićima.

- U predškolskim ustanovama u kojima je registrovana pojava streptokokne bolesti kao što je šarlah, obavljeno je dodatno uzorkovanje briseva ždrela i nosa od dece koja su bila u kontaktu sa obolelima i sproveden je epidemiološki i zdravstveni nadzor. Po dobijanju pojedinačnih rezultata, u saradnji sa pedijatrijskom službom nadležnih domova zdravlja, obavljani su pregledi sve dece sa pozitivnim nalazom beta hemolitičkog streptokoka grupe A, a terapija je uključivana samo u slučaju postojanja simptoma streptokokne bolesti. Samo obolela deca su isključivana iz kolektiva radi lečenja - pojasnila je Jovčićeva i dodala da u uzorkovanim brisevima ždrela i nosa dece u jaslama Barajeva, Lazarevca i Sopota nije utvrđeno prisustvo ove bakterije.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Preventivna epidemiološka ispitivanja u vrtićima

Izvor: Glas javnosti, 27.Dec.2011, 07:19

BEOGRAD - Sekretarijat za dečju zaštitu je u saradnji sa Centrom za kontrolu i prevenciju bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje pokrenuo realizaciju velike studije koja podrazumeva preventivna epidemiološka ispitivanja kod dece u svih 16 državnih predškolskih ustanova. Od maja 2010. godine do...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.