PREDSTAVLJENA KNJIGA KAPOROVIH INTERVJUA I KOLUMNI

Izvor: Kurir, 16.Jun.2011, 04:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREDSTAVLJENA KNJIGA KAPOROVIH INTERVJUA I KOLUMNI

BEOGRAD - U Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije u sredu veče svečano je zatvorena izložba slika Mome Kapora "Beogradske priče" i predstavljena knjiga "U skloništu duše" u kojoj su Kaporove kolumne i intervjui.

Direktor Medija centra "Odbrana" potpukovnik Slavoljub M. Marković je rekao da je nije uobičajeno da se izložbe svečano zatvaraju, ali da je to učinjeno ovoga puta, jer je publika, što se vidi iz knjige utisaka, bila puna hvale, divljenja i iskreno dirnuta Kaporovim slikama >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << od kojih su mnoge bile prvi put izložene.

On je naveo da je od 7. maja do 15. juna izložbu videlo 14.000 posetilaca, a samo tokom Noći muzeja bilo ih je 7.000 što je impresivan broj kada je reč o likovnoj izložbi.

Publika je mogla da vidi pedesetak ulja na platnu, među kojima su mnoga bila velikih dimenzija, uglavnom iz porodične zbirke i drugih privatnih kolekcija, nastale tokom više od pola veka.

To je prva obimnija retrospektiva koja predstavlja Kapora kao slikara beogradskoj publici.

Potpukovnik je podsetio posetioce da je na otvaranju izložbe obećao da će tokom njenog trajanja biti odštampana knjiga Kaporovih kolumni i intervjua, koji su objavljeni u ratnom izdanju "Vojske" i u časopisu "Odbrana". On je istakao da je to bio dug srpske vojske prema Kaporu koji je bio uz nju tokom bombardovanja i ostavio neke od najlepeših strana vojnog novinarstva.

"Kapor se tada šalio da je postao najprevođeniji sprski pisac pošto su obaveštajci 19 zemalja agresora pomno pratili šta objavljuje ratno izdanje " Vojske" u kome su bili i njegovi prilozi", ispričao je Marković.

U drugom delu knjige su hronolosksi poređani intervjui novinarke Dragane Marković s Kaporom koji su objavljeni u periodu od 1992. do 2010. godine u "Vojsci", a zatim u magazinu "Odbrana".

Direktorka i osnivač Zadužbine "Momčilo Moma Kapor" njegova udovica Ljiljana Kapor kao suorganizator izložbe i suizdavač knjige "U skloništu duše" pohvalila je Dom vojske i njegov Medija centru što je u prelepoj galeriji organizovao izložbu na koju bi Kapor bio ponosan i zato se zahvalila u njegovo ime.

Glumica, član Upravnog odbra Kaporove zadužbine i porodični prijatelj Rada Đuričin pročitala je odlomke iz knjige.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.