PREDLOG ZA POSTAVLJANJE SPOMEN PLOČE DRAŽI MIHAILOVIĆU

Izvor: Kurir, 06.Feb.2011, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREDLOG ZA POSTAVLJANJE SPOMEN PLOČE DRAŽI MIHAILOVIĆU

BEOGRAD- Republička asocijacija za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta uputila je predlog opštini Zvezdara, Skupštini grada Beograda i Ministarstvu kulture da izdaju potrebne dozvole za postavljanje spomen ploče na kući u kojoj je u Beogradu živeo general Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini Dragoljub Draža Mihailović.

- Želimo da spomen-ploča bude otkrivena u maju ove godine, na 70.godišnjicu od početka ustanka na Ravnoj gori protiv okupatora, koji je predvodio >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << general Mihailović. Kuća u kojoj je do 1941. više godina živeo tadašnji pukovnik Mihailović sa porodicom, nalazi se u Bregalničkoj ulici, broj 24 u blizini raskrsnice sa ulicom Vojislava Ilića i Crvenog krsta, na teritoriji opštine Zvezdara, precizirao je predsednik asocijacije Aleksandar Čotrić u izjavi dostavljenoj medijima.

Prema njegovim rečima, veoma je značajno da se postavi spomen obeležje sa osnovnim biografskim podacima i reljefnim likom generala Mihajlovića a cilj ovog čina je da se podsete Beograđani ali i gosti glavnog grada na značajnu i istorijsku ličnost koja se borila protiv nacističkog okupatora i komunističkog totalitarizma, za oslobođenje okupirane zemlje, odbranu ustavnog poretka tadašnje Kraljevine Jugoslavije i demokratske vrednosti.

- General je za te vrednosti položio svoj život, a njegov grob, nažalost, do danas nije pronađen. Dragoljub Mihailović je za svoje zasluge u borbi protiv sila osovine tokom Drugog svetskog rata postao nosilac najviših vojnih odlikovanja Kraljevske Vlade Jugoslavije, predsednika Sjedinjenih Američkih Država i predsednika Francuske", istakao je Čotrić napominjući da veruje da će opštinske i gradske vlasti prihvatiti ovu inicijativu.

Prema njegovim rečima, postavljanjem spomen ploče u Bregalničkoj ulici, Beograd će na svojoj turističkoj mapi dobiti još jedan objekat, rekao je Čotrić.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.