Izvor: Blic, 23.Jul.2016, 12:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POSKUPLJENJE KOMUNALIJA Od 1.avgusta veći računi za „Infostan”

Beograđani uskoro mogu da očekuju uvećane račune za komunalne usluge pošto će, izvesno, poskupeti voda, održavanje, čišćenje i pranje zgrada.

Veće cifre na računima za vodu pristizaće na kućne adrese od 1. avgusta, dok se za povećanje drugih nameta koje je najavilo „Gradsko stambeno“ čeka aminovanje gradonačelnika.

- Cena usluga biće veća za pet odsto za sve korisnike. Za domaćinstva i bazene to će biti 79,52 (do sada 75,73), a za privredu i ostale >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << potrošače 144,14 (sadašnja cena 137,28)dinara - kažu iz „Beogradskog vodovoda i kanalizacije“ i napominju da je povećanje usklađeno sa godišnjom inflacijom od četiri odsto.

Poskupljenje je zatražilo i „Gradsko stambeno“, zbog, kako kažu, „velike rupe u budžetu za posao održavanja zgrada“. Dotrajalost objekta zahteva više ulaganja, a za hitne intervencije fali nekoliko stotina miliona dinara.

- Ukupna sredstva za ovu godinu iznose oko milijardu dinara, a time je moguće da bude pokriveno samo 86 odsto hitnih slučajeva, bez servisa i većih intervencija - tvrde u „Gradskom stambenom“.

Održavanje zgrade sa liftom koštaće tri dinara više po kvadratnom metru nekretnine, što znači da bi neko sa stanom od 60 kvadrata plaćao 180 dinara više svakog meseca.

Svojim troškovima stanari mogu da dodaju i povećanje cene od 178,40 na 217,91 dinara za redovno čišćenje i pranje zgrada, uz obrazloženje „da visina naknade za održavanje higijene nije menjana dve godine“. Takođe, stanari bi imali kompletno čišćenje zgrade jednom mesečno.

ČEKA SE SAMO USVAJANJE ODLUKE

- JP „Gradsko stambeno“ podnelo je u petak gradonačelniku zahtev za saglasnost za izmene Odluke o visini naknade za održavanje stambenih zgrada. Dokument mora da bude na uvid javnosti 15 dana, nakon čega se razmatra - objašnjavaju iz Uprave za cene, dodajući da je „Stambeno“ sve detaljno proračunalo, da samo čeka „zeleno svetlo“.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.