POČELA BORBA SA KOMARCIMA: Evo u kojim delovima Beograda ih ima najviše!

Izvor: Telegraf.rs, 10.Maj.2016, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POČELA BORBA SA KOMARCIMA: Evo u kojim delovima Beograda ih ima najviše!

Stručnjaci Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju počeli su da suzbijaju komarce na levoj obali Dunava gde postoji konstantan problem sa neregulisanom kanalizacijom a samim tim i sa ovim dosadnim krvopijama. U ovom delu grada stručnjaci, kako saznajemo, prvi put rade tretman larvi u septičkim jamama, kofama, buradima i to u domaćinstvima.

- U ovom periodu larve komaraca se javljaju na otvorenim vodenim površinama poput kanala u priobalju Save i Dunava, kubicima, jezerima, stalnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << i privremenim barama i svim ostalim stajaćim i sporo tekućim vodama. Od ove godine, u sklopu programa suzbijanja komaraca na teritoriji Beograda, mi radimo suzbijanje larvi komaraca na takozvanim mikrožarištima u individualnim domaćinstvima koja obuhvataju septičke jame, kofe, burad, bazene, fontane i ukrasna jezerca u kojima postoje uslovi za rast i razvoj komaraca - navodi za Telegraf dr veteterinarske medicine Branislav Pešić iz Zavoda za biocide.

Larve komaraca se u Beogradu kontinuirano suzbijaju tokom sezone komaraca, koja, u zavisnosti od godine, traje od marta - aprila do oktobra - novembra.

Foto: Zavod za biocide

Na pitanje koji su delovi grada najugroženiji, Pešić napominje da su to naselja u priobalju i ona gde su visoki nivoi podzemnih voda.

-  Što se larvi komaraca tiče najugroženija su naselja u priobalji i ona gde su visoki nivoi podzemnih voda kao što je slučaj u svim naseljima na leovoj obali Dunava - Krnjači, Kotežu, Ovči, Borči, veliki kanalski sistem postoji i u neposrednoj blizini Novog Beograda u surčinskom polju, i naseljima u priobalju reka poput Umke, Ostružnice, Grocke, Vinče i Ritopeka. Zavod za biocide na svim ovim vodenim površinama u naseljima redovno sprovodi praćenje brojnosti larvi komaraca i pravovremeno sprovodi larvicidne tretmane kako bi njihova brojost bila na biološkom minimumu - kaže Pešić.

Foto-ilustracija: Profimedia

Trenutno je, prema rečima našeg sagovornika, aktivan rečni iliti šumski komarac koji pripada rodu edes (aedses) a koji ubada tokom dana.

Foto: Zavod za biocide

- Njega karakteriše velika agresivnost i to da ubadaju tokom čitavog dana. Uglavnom su vezani za priobalja reka i šumski pojas, a retko se sreću u urbanizovanim delovima grada. Njihova aktivnost u zavisnosti od sezone traje do kraja maja i početa juna. Nakon njih, sa početkom leta, aktivira se takozvani kućni komarac, koji pripada rodu kuleks (culex).  To su komarci koji ubadaju u kasnim večernjim i ranim jutarnjim časovima. Nisu preterano agresivni a uglavnom se razmnožavaju u blizini čoveka koji im obezbeđuje uslove za razvoj - ističe Pešić.

(Lj. R.)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.