PANK MILOŠ, VLADAR MILOŠ, KNEZ MILOŠ U STRIPU šta sve BESPLATNO možete videti u Konaku na Topčideru

Izvor: Blic, 22.Jul.2016, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PANK MILOŠ, VLADAR MILOŠ, KNEZ MILOŠ U STRIPU šta sve BESPLATNO možete videti u Konaku na Topčideru

Istorijski muzej Srbije omogućio je posetiocima da svakog utorka posete čuveni Konak Kneza Miloša i to potpuno besplatno.

Svi koji reše da tople letnje dane provedu na Topčideru, imaće priliku da vide stalnu postavku pod nazivom "Miloš Obrenović - dinastija, istorija, mit" i koje prikazuju kneza Miloš onako kako dolikuje jednom od tvoraca moderne srpske države, za vreme čije vladavine je Srbija postala autonomna kneževina.

Pored te stalne postavke, u konaku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se može saznati i nešto o privatnom i društvenom životu devetnaetovekovnih Srba, kao i o dugom putu koji je Srbija prešla od pokrajine pod turskom vlašću do moderne evropske države, piše na sajtu Istorijskog muzeja Srbije.

Da sve bude zanimljivije, posetioce čeka i izložba koja u formi stripa i kroz "sećanja" Kneza Miloša nama dovodi period pred Drugi srpski ustanak, vreme ustanka i dan čitanja Hetišerifa.

Još dublje sažimanje 19. i 21. veka jesu 25 pank portreta porodice Obrenović, koji na savremen način tumače istorijske predstave vladara i njihovih porodica.

Inače, Miloš je bio jedan od najbogatijih ljudi na Balkanu i njegov konak pokazuje sav sjaj novorođene srpske kneževine. Konak je podignut 1834. godine, kao centralna građevina dvorskog kompleksa u Topčideru. To je bio dvor Kneževine Srbije, u kome je zasedala skupština, gde su primane strane zvanice i gde su se odvijali svi važni društveno-politički događaji.

Pročitajte još:

Unutrašnjost konaka još uvek nosi elemente balkanske i orijentalne tradicije, pre svega kada je reč bogatim slikanim dekoracijama plafona i zidova, dok spoljašnjost krase osobenosti srednjoevropske arhitekture.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.