PACOLI NIJE AKCIONAR OMV

Izvor: Kurir, 07.Feb.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PACOLI NIJE AKCIONAR OMV

BEOGRAD - Kosovsko-švajcarski biznismen Bedžet Pacoli bio je ključni akter velike međunarodne afere „restauracija Kremlja“, tokom koje je bio povezivan i sa bivšim ruskim predsednikom Borisom Jeljcinom i njegovom kćerkom ljubimicom Tatjanom, a pominjan je i u međusobnim „luganskim sumnjičenjima“ Filipa Turovera i Karle del Ponte. Pošto je Pacoli samo tokom 2007. kao suvlasnik OMV bio pominjan u više medija - u NIN (15. marta), Presu (22. juna), Novom reporteru (11. jula), Kuriru >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << (tekstovi „Dinkić radi za Šiptare“, „Ruski poljubac“, „Država iza OMV“, „Pacoli podriva Ruse“, „Provizija za ministra“, „Ruska metla u Srbiji“...) i internet novinama Srpska dijaspora (26. novembra) i Balkan magazin (19. decembra) - moglo se očekivati da će ta ozbiljna firma reagovati kako bi zaštitila sopstvenu reputaciju.

Pravni punomoćnik OMV, advokat Slaven Moravčević u reagovanju za Kurir naglašava: - Pre svega želimo da istaknemo da albanski biznismen Bedžet Pacoli ne poseduje akcije OMV, ne učestvuje na bilo koji drugi način u vlasničkoj strukturi ove kompanije, niti utiče na poslovanje bilo koje od kompanija u okviru OMV grupe. OMV ne želi da u bilo kom pogledu bude povezivan s Pacolijem. Nadalje, ističemo da su u potpunosti neistinite tvrdnje o povezanosti i lobiranju ministra ekonomije i regionalnog razvoja Mlađana Dinkića i gospodina Vojina Lazarevića u korist OMV u vezi sa privatizacijom NIS. Takođe, OMV nije ni u kakvim poslovnim odnosima ni sa jednim članom Vlade Srbije, naročito ne sa gospodinom Dinkićem, a posebno ne u vezi sa predmetnom privatizacijom.

OMV je, naravno, organizovan u skladu sa propisima Austrije, a Moravčević povodom njegove vlasničke strukture i pozicija u Srbiji naglašava:

- OMV posluje kao otvoreno akcionarsko društvo. Vlasnička struktura je ova: EIAG (kompanija u vlasništvu Republike Austrije) ima 31,5 odsto akcija, IPIC (međunarodna naftna investiciona kompanija iz Abu Dabija) 17,6 odsto, dok je preostalih 50,9 odsto u posedu ostalih manjinskih akcionara. Tim akcijama se trguje na austrijskoj berzi. OMV, inače, na tržištu Srbije posluje još od 2001. godine i od početka se stara da svojim poslovanjem zadovolji vrhunske domaće i svetske standarde i zahteve svojih kupaca. Kao jednoj od renomiranih firmi u Evropi, koja nastoji da ojača svoje pozicije na srpskom tržištu, OMV posebno smetaju bilo kakve netačne informacije. Pogotovo neistine o navodnoj proviziji obećanoj gospodinu Dinkiću i insinuacije o angažovanju konsultantske kuće u svrhu posredovanja u privatizaciji NIS. Očito, OMV čini sve da na njegovu reputaciju i biznis ne padne senka.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.