Ove plaže su SPAS OD VRUĆINE, ali dobro razmislite pre nego što se bućnete jer NISU SVE BEZBEDNE

Izvor: Blic, 22.Jul.2017, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ove plaže su SPAS OD VRUĆINE, ali dobro razmislite pre nego što se bućnete jer NISU SVE BEZBEDNE

U danima kada tropske vrućine postaju nesnosne, plaže su za Beograđane jedini spas. Osim onih dobro poznatih i uređenih, prestonica ima široku ponudu divljih kupališta ušuškanih nedaleko od gradske vreve.

Ada Ciganlija

Popularno Beogradsko more, koje tokom leta dnevno poseti i po 100.000 ljudi, definitivno je najatraktivnija, najbolja i najuređenija plaža u prestonici, o čemu svedoči i Plava zastava koju nosi. Na Adi postoji na desetine sportskih terena, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kafića, restorana...

Lido

Omiljeno kupalište pre svega Zemunaca i Novobeograđana. Do njega se preko godine može doći samo čamcem, a tokom letnje sezone pontonskim mostom. Postoje tuševi, spasioci, kiosci i bogat zabavni program.

Ada Međica

Prirodna oaza Beograda, ušuškana između novobeogradskih blokova i Ade Ciganlije, dugačka je oko jedan kilometar. Na ostrvu se nalaze vikendice i sojenice mahom od drveta i prerađenih materijala, a prijatni starosedeoci ostrva ugoste svakoga ko poželi da tu provede vreme.

Bela stena

Na petnaestak kilometara od centra grada, na desnoj desnoj obali Dunava, nalazi se verovatno najveće divlje kupalište - Bela stena. Prilaz je moguć samo čamcem, i to iz Višnjice ili sa banatske strane. Osim peščane plaže, na špicu se nalaze i vikend naselje i restoran.

Zabran

Ovo divlje kupalište, ali i popularno izletište, nalazi se u istoimenoj šumi kod Obrenovca. Posetiocima su na raspolaganju trim-staza, kao i nekoliko ugostiteljskih lokala. Jednim delom dodiruje reku Savu, drugim se oslanja na Kolubaru.

Tarzan plaža

U selu Progar, nedaleko od Surčina, nalazi se Tarzan plaža namenjena avanturistima. Ime je dobila po kanapu koji visi sa drveta pomoću kojeg se kupači zaleću pri ulasku u vodu. Uz restoran postoji izbetonirana plaža, a kroz šumu se prostire trim-staza.

Nautičko selo "Biser"

Leva obala Save kod Boljevaca ukrašena je sa 16 kućica na vodi i marinom, a sve to u okviru prvog nautičkog naselja u Srbiji. Biser u svojoj ponudi ima bogat sportski i rekreativan sadržaj, mesto za roštilj i park za decu.

Šljunkara

U Beogradu postoje dve Šljunkare, u Bloku 45 i u naselju Borča. Na obe nema lokala, tuševa, a ni toaleta, ali kupači koji žive u okolnim naseljima radije dolaze ovde nego na neko od uređenih kupališta.

DIVLJA KUPALIŠTA SU OPASNA

Treba napomenuti da je kupanje na divljim plažama opasno i na sopstvenu odgovornost.

- Kupači često nisu ni svesni šta se ispod vode na ovakvim plažama nalazi. Podvodni biljni i životinjski svet, ali i različite olupine naseljavaju dna ovih kupališta, koja se ne proveravaju i ne sređuju. Osim toga, ne znaju koliko je brza voda, ni da li ima virova - objašnjava Nikola Gligorijević iz Asocijacije spasilaca na vodi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.