Ovčanska banja - topla voda

Izvor: Studio B, 02.Nov.2011, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovčanska banja - topla voda

Malo Beograđana zna da glavni grad može da se pohvali lekovitom banjom, čija topla i slana voda sa izvorišta i malog akumulacionog jezera obiluje mineralima i sumporom.

Decenijama meštani Ovče doslovce se leče vodom i blatom iz istoimene banje, a poslednjih godina, naročito leti, ovaj prostor okuplja znatiželjne iz čitave Srbije.

Nedavno je grupa entuzijasta okupljena u Udruženje građana „Pokret za novu opštinu Dunavski venac" odlučila da uredi prilazni >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << i ambijentalni prostor mineralnog izvorišta, a finansijska pomoć pristigla je od Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

- Shvatajući da je ova banja mesto koje građani rado posećuju, sekretarijat je odlučio da investira u sređivanje prostora onoliko koliko je bilo u mogućnosti ove godine. Siguran sam da se nećemo na tome zaustaviti. Redosled stvari bio je takav da se najpre čitav ambijent higijenski uredi, a zatim ćemo povećati i komfornost i broj sadržaja. To će tražiti godine ulaganja, što je manje bitno jer je mnogo važnije razumevanje za inicijative građana, koji vode računa o kvalitetu životne sredine i atraktivnosti ovog dela grada - rekao je Goran Trivan, gradski sekretar za zaštitu životne sredine, sugerišući da bi trebalo redovno da se kontroliše ispravnost vode.

Predsednik opštine Palilula Danilo Bašić naglasio je da je sledeći korak postavljanje kontejnera, toaleta i svlačionice.

Građani ističu da su im poslednjih godina tablete za kostobolju, zglobove i nervnu napetost postale prošlost. Neki tvrde da su rešili problem visokog pritiska, drugi, pak, da je voda zdrava za oči, sinuse i disajne organe. Ima tu i vremešnih gospođa koje blato i vodu koriste „za lepotu". Ali redom svi tvrde da leti mnogo vole da se okupljaju na ovom prostoru, posle čega se osećaju zdravo i relaksirano. Mnogim penzionerima boravak na ovom mestu prilika je i da jednostavno popričaju i da se opuste.

Realizacijom ovog projekta jezero je od melioracionog kanala odvojeno zemljanom bankinom, zbog čega se ranije kanalska voda mešala sa vodom u jezeru, koje se koristi za banjski tretman. Zemljana bankina je ozelenjena sadnicama tuje. Jezero je prošireno, a očišćeno je i dno od naslaga otpada. Prostor oko jezera i mineralnog izvora, u površini od oko osam ari, pošljunčen je u potpunosti tako da se dobio izgled plaže. Postavljeno je osam klupa za sedenje i dve korpe za otpatke. Prilaz mineralnom izvorištu je uređen, otvorena izlivna cev je zaštićena, a urađen je i komforan prilaz za točenje vode. Postavljena je tabla sa obaveštenjem o projektu, finansiranju i radovima.

Sve aktivnosti u vezi sa ovim poslom propraćene su u lokalnim novinama „Dunavski venac", tako da je lokalna javnost u potpunosti upoznata s projektom - od njegovog odobrenja do finalne realizacije.

Svi su dobrodošli, poručuju zaljubljenici u Ovčansku banju. Pa, ko voli, nek izvoli.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Uređena „Ovčanska banja“

Izvor: Danas, 02.Nov.2011

Mineralno izvorište „Ovčanska Banja“ je od skoro zapuštenog prostora dobilo sasvim novi izgled i postalo prijatno mesto za druženje, ali, što je važnije, i lečenje. Ovo mesto posećuje ne samo stanovnici Ovče, već i svih gradskih opština, ali dolaze i ljudi iz gradova širom Srbije. Uređenje...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.