Izvor: Politika, 27.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena sezona u Skadarliji

Uz vesele pesme i razne đakonije zvanično počelo druženje u kafanama u boemskoj četvrti grada

Između procvetalih kafanskih bašta, uz zvuke starogradskih pesama juče u podne svečano je otvorena letnja sezona u Skadarliji. Vlado Ilić, vlasnik restorana "Šešir moj", podigao je skadarlijsku zastavu sa izvezenom crvenom ružom, belim šeširom i crnim štapom na jarbol, čime je počelo ovogodišnje druženje na "otvorenom". Svojevrsno obeležavanje dana beogradske boemske >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << četvrti tradicionalno je organizovalo Društvo "Skadarlija".

– Bolje je reći da je danas Dan Skadarlije, nego njeno otvaranje, jer ova ulica i njeni restorani nikad nisu zatvoreni. Mi radimo 24 sata, po suncu i mesečini. Ne kaže se uzalud da su najlepši skadarlijski dani provedeni noću – istakao je Vlado Ilić u svom kratkom pozdravnom govoru posle čega je pozvao sugrađane da uživaju u kulturno-umetničkom programu. Stalni kafanski gosti, slučajni prolaznici i strani turisti privučeni veselom beogradskom razbibrigom okupili su se ispred podignutog bajraka. Najpre je nastupilo KUD "Srpski jelek" iz Čačka, onda i grupa "Đerdan", kao i bend "Šešir moj", koji svakodnevno zabavlja skadarlijske goste. Aplauze okupljenih, uglavnom starijih Beograđana, izmamio je i nastup operskog pevača Olivera Njega. Glumica Zorica Jovanović odrecitovala je "Odu rodnoj grudi" Mome Kapora, čiji je početak "Nigde nema ovakve `ladovine, ni punih kafana u radno vreme" prepoznala većina sugrađana.

Društvo "Skadarlija" pripremilo je i slatke i slane đakonije, pite, proju i pogaču za svoje jučerašnje goste koji su zastajkivali na uglu ulica Skadarske i Simine privučeni ritmičnim melodijama i pričama o boemiji. Po rečima članova pomenutog društva, u slavnoj kaldrmisanoj "štrafti" i njenim lokalima sreću se umetnici, slikari, glumci i pesnici. Velegradski veseljaci za kafanskim stolovima doživljavali su ljubav i nadahnuće, a na kariranim stolnjacima beležili su misli, stihove i note. Onda i ne čudi da su zastavu na jarbol ispred restorana "Zlatni bokal" dosad podizali Momo Kapor, Milić od Mačve, Dušan Jakšić, Milovan Ilić Minimaks, Ljupče Petrović, Vico Dardić, Ognjen Lakićević, Žika Nikolić, Dragan Malešević Tapi, Kosovka Marinković, Radmila Hrustanović i Đorđe Momirović. Posle zvaničnog dela programa, stalni skadarlijski gosti prešli su u kafanu "Šešir moj" na još jednu priču, partiju, turu...

J. S.

[objavljeno: 27.04.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.