Otvorena izložba fotografija Jiržija Všetečke „Muzički Prag

Izvor: Studio B, 06.Jun.2013, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena izložba fotografija Jiržija Všetečke „Muzički Prag"

U okviru manifestacije „Dani Praga u Beogradu" večeras je u Kući Đure Jakšića, u Skadarliji, otvorena izložba fotografija Jiržija Všetečke „Muzički Prag".

Izložbu su otvorili Katarina Živanović, gradska sekretarka za kulturu, i Jan Kalousek, član Skupštine grada Praga i član Odbora za međunarodnu saradnju Skupštine grada Praga.

-Želim da se zahvalim ambasadi Češke i gradu Pragu na ovoj izuzetnoj prilici da ove reprezentativne umetničke programe >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << vidimo u Beogradu. Večerašnja izložba je svakako inspiracija za sve one koje su bili u Pragu, da pogledaju detalje koje možda nisu primetili, ali i za one koji će prvi put ići u ovaj grad. Centralni događaj koji će obeležiti ovu manifestaciju je „Veče filmske muzike" i veliki koncert Češkog narodnog simfonijskog orkestra, koji će biti održan sutra sa početkom u 20.30 časova na platou ispred Starog dvora. Na ovom koncertu gost će biti Emir Kusturica, koji će sa svojim orkestrom i gostima iz Češke izvesti nekoliko numera, kao i Etno-grupa „Vrelo". Takođe treba pomenuti i mini retrospektivu Jiržija Mencla u velikoj sali Doma omladine, od 8. do 10. juna, jednog od najznačajnijih čeških i svetskih reditelja, oskarovca, rodonačelnika „češkog filmskog čuda" gde će publika moći da vidi pet filmova ovog autora- rekla je Živanović.

Jan Kalousek istakao je da se uvek rado vraća u Beogradu, kao i da je večerašnja izložba idealna prilika za publiku da se na drugačiji način upozna sa eksterijerima i enterijerima Praga.

Inače, renomirani češki fotograf Jirži Všetečka već decenijama na svojim radovima beleži sve promene Praga, nudi svež pogled na njegove znamenitosti, otkriva njegova skrivena lica. Baveći se ovom neiscrpnom temom, ostvario je niz prestižnih izložbi po svetskim metropolama, ilustrovao mnogobrojne publikacije, a u Beograd dolazi sa izborom svojih najboljih radova. Izložba će biti otvorena do 20. juna, a ulaz je slobodan.

Manifestaciju „Dani Praga u Beogradu" organizuju gradovi Prag i Beograd, uz podršku praškog udruženja Južnih Slovena „Luka Praha" i Doma omladine Beograda.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kusturica i češki simfoničari večeras ispred Skupštine grada

Izvor: Blic, 07.Jun.2013, 14:52

Češki narodni simfonijski orkestar nastupiće večeras u 20.30 sati u okviru manifestacije Dani Praga u Beogradu na platou ispred Skupštine grada...Prisutnima će se obratiti zamenica gradonačelnika Beograda Tatjana Pašić i odbornik Skupštine grada Praga i član odbora za međunarodne odnose Skupštine...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.