Otvoren skup „Otvoreno o javnim prostorima

Izvor: Studio B, 18.Okt.2010, 18:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren skup „Otvoreno o javnim prostorima"

Direktor Agenicije za evropske integracije i saradnju sa udruženjima Danko Runić otvorio je u Narodnom univerzitetu „Božidar Adžija" skup „Otvoreno o javnim prostorima".

Na skupu se razmatrala mogućnost većeg ustupanja prostora institucija kulture grada Beograda zainteresovanim organizacijama i udruženjima prestonice.

Poseban segment skupa bio je posvećen Pismu o namerama, čijim bi se potpisivanjem direktori institucija u gradu saglasili da određen deo programa >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << i kapaciteta tih ustanova transparentno, bez nadoknade, ustupe civilnom sektoru i nezavisnim institucijama kulture.

Danko Runić je tim povodom istakao da veliki broj programa na godišnjem nivou nezavisnim inicijativama u prestonici daje legitimitet za dijalog sa predstavnicima kulturnih institucija.

- Ideja nama je bila da, uz pomoć organizacija i udruženja, okupimo rukovodioce institucija kulture čiji je osnivač grad, s namerom da, potpisivanjem dokumenta kakvo je Pismo o namerama, određeni deo svog programa ustupe nezavisnim inicijativama u kulturi. Ovo je početak procesa u kome će na kraju nezavisne kulturne organizacije dobiti mesto koje zaslužuju i na taj način doprineti kulturnom životu grada i opština - ukazao je Runić.

Koordinator projekta Dobrica Veselinović iz „Građanskih inicijativa" podsetio je da se u poslednjih godinu dana radi na toj kampanji, jer su, kako je istakao, došli do saznanja da se ranije niko nije ozbiljnije pozabavio problematikom javnih prostora.

- Javni prostori kulture treba da budu otvoreniji za civilni sektor i razne druge inicijative mladih, zbog čega je u poslednje vreme organizovan veliki broj tribina, kako bismo svi zajedno došli do zadovoljavajućih rešenja - rekao je Veselinović.

On je na kraju istakao da je današnji sastanak početak jedne kampanje koja treba da se proširi na celu Srbiju.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.