Otvoren kutak za decu migrante

Izvor: Studio B, 22.Sep.2015, 11:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren kutak za decu migrante

Gradski menadžer Goran Vesić i direktor kancelarije UNICEF-a u Srbiji Mišel Sen Lo otvorili su danas „Kutak za decu" za majke i decu migranata u hotelu „Bristol".

Događaju su prisustvovali ministar odbrane Bratislav Gašić, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević i članice Gradskog veća Grada Beograda Tanja Popović i Mirjana Milutinović.

Kutak počinje sa radom na inicijativu Grada Beograda, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << a u saradnji sa Ministarstvom rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, Ministarstvom odbrane i UNICEF-om, koji je i opremio i finansirao ovaj zajednički projekat. U njemu će se nalaziti socijalni radnici, patronažne sestre, vaspitačice i prevodioci, a biće otvoren svakog dana od 8.30 sati do 17 sati.

- Drago mi je što smo danas otvorili ovaj kutak za decu. Posao je trajao nekoliko nedelja. Direktor kancelarije UNICEF-a u Srbiji obratio se Skupštini grada sa idejom da finansira kutak za one koji su najugroženiji među migrantima, a to su deca i majke. Mi smo zajedno sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstvom odbrane otvorili ovaj prostor. Srećni smo što smo prvi grad u Evropi koji ima ovakav kutak za decu migrante i na ovaj način pokazujemo da imamo poseban odnos prema njima, da smo zemlja u kojoj su dobrodošli, da se trudimo da se ponašamo civilizovano i da im olakšamo njihovu patnju - rekao je Vesić koji je zahvalio direktoru kancelarije UNICEF-a u Srbiji Mišelu Sen Lou, Ministarstvu odbrane koje je ustupilo prostor i svima koji su pomogli da se ovaj porstor otvori.

On je istakao da veruje da će ovo biti mesto gde će oni naći svoj mir, imati hranu, stručno osoblje, vaspitačice, lekare i dodao da Beograd treba da bude ponosan jer „smo uradili jednu veliku stvar za ove ljude".

Mišel Sen Lo je zahvalio svima koji su pomogli da se danas otvori ovaj dečji kutak.

- Posebno zahvaljujem Upravi Grada Beograda i gradskom menadžeru koji su pokrenuli ovu inicijativu. Ovde će deca koja su putovala mesecima moći da se odmore, igraju, dobiju psiho-socijalnu pomoć i da se po prvi put osećaju kao deca. Ovo je prvi veliki glavni grad u ovom delu Evrope koji je obezbedio ovakvo mesto za decu i nadam se da će ubuduće biti još ovakvih mesta - rekao je Sen Lo.

Ministar odbrane Bratislav Gašić je rekao da će ovako dobar tim nastaviti i dalje da sarađuje i ovakvim tempom da radi na poboljšanju uslova za život migranata koji se nalaze na teritoriji Beograda i Srbije.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.