Otvoren kineski tržni centar

Izvor: Politika, 06.Dec.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren kineski tržni centar

U prodajnim objektima poslovaće nekoliko stotina preduzeća i niko neće raditi na crno, najavili investitori iz Kine

Prvi kineski veleprodajni tržni centar otvoren je juče u Zemunu, nedaleko od sedišta kompanije „Ikarbus”. Kupci iz Srbije, ali i zemalja u regionu, moći će ovde da se snabdevaju robom poreklom iz Kine, kao i proizvodima iz naše i drugih država jer se očekuje da će na ovom mestu biti objedinjena ponuda iz gotovo svih krajeva sveta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
U ovaj poslovni centar veličine 50.000 kvadratnih metara kompanija „Diplon d.o.o.”, koja je većinski u kineskom vlasništvu, uložila je dosad oko 10 miliona evra, a ukupna vrednost investicije je 35 miliona. Posao, međutim, nije u potpunosti okončan i juče je otvoren samo deo objekta, a očekuje se da će radovi, koji su počeli pre godinu i po dana, biti završeni do kraja 2010. godine.

Prema rečima Slobodana Milosavljevića, ministra trgovine i usluga u Vladi Republike Srbije, ovaj tržni centar predstavlja najveću kinesku investiciju u Srbiji .

– Ovo mesto biće mnogo više od trgovine, jer će se ujedno promovisati i kineska kultura i jačati prijateljski odnosi između naša dva naroda – rekao je Milosavljević napominjući da je Kina najznačajniji ekonomski partner Srbije u Aziji.

Uprkos verovanju mnogih ljudi da se Kinezi koji žive u Srbiji bave švercom, investitori iz najmnogoljudnije zemlje na svetu uveravaju da u ovom poslovno-trgovačkom centru neće biti mesta sivoj ekonomiji.

– Unutar ovih kapija poslovaće nekoliko stotina preduzeća i niko neće raditi na crno. Objekti koje smo sada otvorili samo su deo celokupne investicije, a nastavak posla neće moći da zaustavi ni svetska ekonomska kriza – istakao je investitor Regon Zou.

Kineska vlada pridaje veliki značaj ekonomskim vezama sa Srbijom, a ambasada Narodne Republike Kine u Beogradu biće most koji će povezati i dodatno učvrstiti privrednu saradnju naših država, rekao je kineski ambasador Vej Jinghua svečano otvarajući kapije tržnog centra.

On je istakao i da je veliki broj preduzeća iz regiona već izrazio želju da otvori prodajne objekte u ovom zdanju koje će, prema njegovom mišljenju, i Srbiji i Kini doneti korist.

N. M.

[objavljeno: 06/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.