Otvoren Dnevni klub za stare na Novom Beogradu

Izvor: Kurir, 06.Maj.2015, 20:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren Dnevni klub za stare na Novom Beogradu

Prostor ima 298 kvadratnih metara, koji su većim delom opremljeni. Kapacitet dnevnog centra i kluba za odrasla i starija lica "Mileva Marić Ajnštajn" je do 100 korisnika dnevno

BEOGRAD - Dnevni klub za stare otvoren je danas na Novom Beogradu, u ulici Mileve Marić Ajnštajn, a gradonačelnik Beograda Siniša Mali poručio je da se grad trudi da odgovornom socijalnom politikom poboljša položaj starijih koji Beograd čine boljim mestom za život. Kapacitet dnevnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << centra i kluba za odrasla i starija lica "Mileva Marić Ajnštajn" je do 100 korisnika dnevno, organizovanih u okviru različitih programskih aktivnosti.

Prostor ima 298 kvadratnih metara, koji su većim delom opremljeni, a deo opreme se očekuje. Sredstva za objekat u iznosu od gotovo 550.000 dinara obezbedila je kompanija JTI.

Mali je naveo da usluge dnevnih centara mogu da koriste sugrađani stariji od 65 godina, i pozvao ih da se pridruže klubovima u kojima mogu da se dodatno edukuju, razonode, druže, vežbaju, odnosno provedu vreme na kvalitetan način.Prema njegovim rečima, današnji događaj predstavlja pravu sliku socijalne politike Grada, u okviru koje će u narednih mesec dana biti doneta nova strategija socijalne politike.Stariji sugrađani, kako je naglasio, Beograd čine boljim mestom za život, pa će Grad nastaviti da podžava Dnevne centre za starije.

Mali je najavio i da će do kraja godine biti sređen sličan Centar u Svetogorskoj ulici, takođe od novca koji je obebzedio JTI. Donacija JTI, istakao je, čekala je dve godine da bude realizovana.Obraćajući se starijim sugrađanima, gradonačelnik je rekao da su njihova energija i predanost ponekad veći nego kod mlađih, a pohvalio je i njihovo umeće u slikarstvu, glumi, pravljenju vanilica...

Generalni direktor za zapadni Balkan kompanije JTI Kris Vuds naveo je da za Japan predstavlja deo korporativne kulture da podržavaju zajednicu u kojoj rade i da je pomažu.Vuds je naveo i da Srbija im mnogo talentovanih ljudi, što se može videti i u danas otvorenom centru, a rekao je i da je cilj donacije da se poveća nivo kvaliteta života starijih građana.

Mali je obišao izložbu korisnika klubova za stare i odigrao partiju šaha.

Kompanija Japan Tobako International (JTI) je donirala 30.000 evra (oko 3,4 miliona dinara) Sekretarijatu za socijalnu zaštitu kako bi se izgradila i opremila dva objekta za starije sugrađane.Prvi objekat je Dnevni klub za odrasla i stara lica na Novom Beogradu, a za tu namenu je utrošeno gotovo 550.000 dinara. Krajem godine će biti završen drugi objekat u okviru te donacije - Edukativno kreativni centar u Svetogorskoj vredan 2,8 miliona dinara.

U prizemlju danas otvorenog objekta se nalazi kuhinja, dnevni boravak, trpezarija, kancelarija, toaleti, a u suterenu prostorije za vežbe, biblioteka, radna terapija i galerija.Klub će realizovati programe permanentnog obrazovanja kroz Edukativno-kreativni centar, a neki od promotivnih programa koji će biti realizovani su vežbe za aktivno treće doba, dekupaž, heklanje i pletenje, izrada nakita...Reč je o petom klubu na teritoriji Novog Beograda, a od početka godine u četiri kluba registrovano je 654 korisnika koji su koristili neku uslugu u okviru klupske mreže.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.