Otporni komarci?!

Izvor: Press, 04.Avg.2010, 08:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otporni komarci?!

Profesor Petar Vukša sa Poljoprivrednog fakulteta tvrdi da supstance koje se koriste za suzbijanje komaraca nisu efikasne i da ih je dobro koristiti isključivo u vreme cvetanja biljaka
Tokom leta profesor predlaže jače preparate, koji su, kako kaže, potpuno bezbedni. S druge strane, gradske vlasti ne žele da odustanu od dosadašnje prakse, pravdajući se činjenicom da je ta supstanca u svetu ocenjena kao jedina bezbedna.
Profesor na >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << katedri za pesticide beogradskog Poljoprivrednog fakulteta Petar Vukša kaže da metode koje danas u Beogradu koriste za suzbijanje komaraca nisu štetne za ljude i životinje, ali da ih ipak treba unapređivati. On navodi da je supstanca lambda cihalotrin, o čijoj se štetnosti polemisalo, delotvorna za suzbijanje komaraca, i bezbedna, ali u određenom periodu godine, jer ne deluje efikasno na visokim temperaturama vazduha.
- Lambda cihalotrin je poželjno koristiti u vreme cvetanja bagrema kad ima puno pčela, za koje nije opasna. Nove supstance trebalo bi uvesti za vreme vrućina, ali to je složen proces i ekonomsko pitanje, a ne stvar predloga struke - objašnjava Vukša.
Iako biolozi i veterinari i dalje tvrde da komaraca ove godine nema više nego ranije, već da su samo postali agresivniji zbog meteoroloških uslova, građani mesecima muče muku sa njima.

U Sekretarijatu za zaštitu životne sredine priznaju za Press da im je već „dosta raznoraznih nagađanja i polemika" u vezi sa borbom protiv komaraca.
- Celog leta se nagađa o kvalitetu supstanci kojima se tretiraju komarci, stvarno nam je toga dosta. To je odavno ispričana priča, koristimo samo ono što preporučuje Svetska zdravstvena organizacija. Razni stručnjaci ocenjuju rad službi koje se bave ovim poslom, dok mi samo radimo po zakonu koji važi u Srbiji - kaže za Press Marija Grubačević iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine.
Ona objašnjava i da ništa sem supstance koja je trenutno u upotrebi nije registrovano.
- Nikakve druge supstance osim lambda cihalotrina nisu dozvoljene u našoj zemlji. Zato ih ne koristimo. Nije moje da komentarišem zakone - zaključuje Grubačevićeva.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.