Otkrivena spomen-ploča Živojinu Pavloviću

Izvor: Glas javnosti, 19.Nov.2011, 07:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivena spomen-ploča Živojinu Pavloviću

BEOGRAD - Ministar kulture Srbije Predrag Marković otkrio je danas u Beogradu spomen-ploču reditelju i knjiženiku Živojinu Pavloviću. Spomen-ploča okrivena je na ulazu u zgradu u kojoj je Pavlović živeo, u ulici Majke Jevrosime 39.

- Živojin Pavlović je živeo u doba koje je bilo tako sivo, da je on morao da ga u svojim filmovima i knjigama razlaže na boje do te mere, da su oni koji su svemu davali sivi ton to nazvali "crnim talasom" - rekao je Marković.

Ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je ocenio da je Pavlović davao samo tačne slike, i upečatljive dokumente.

"Zato je meni prilikom našeg prvog susreta pokazivao svoje dnevnike jer je smatrao da su dnevnici najvažniji", rekao je Marković.

Marković je podsetio da je u opštini Stari grad do sada otkriveno nekoliko spomen-ploča istaknutim pojedincima i dodao da je možda ploča posvećena Živojinu Pavloviću možda trebalo da bude prva.

"Ima milion razloga da se ovog izuzetnog umetnika i stvaraoca sećamo, ali još više da njegova delo iznova čitamo, analiziramo i tumačimo", rekao je književni kritičar Dragoljub Stojadinović.

Glumac Radoš Bajić čitao je odlomke iz Pavlovićeve šeste knjige dnevnika.

Živojin Pavlović jedan je od najznačajnijih jugoslovenskih reditelja i pisaca 20. veka. Rođen je 1933. godine, a najznačajniji filmovi su mu "Povratak", "Buđenje pacova" i "Kad budem mrtav i beo".

I u romanima i u književnim delima opisivao je mračnu stranu svakodnevice, a glavni likovi u njegovim ostvarenjima su sa socijalnog dna, zbog čega je proglašen rediteljem "crnog talasa".

Njegova književna ostvarenja bila su na udaru ideoloških osuda, ali i nagrađivana. Objavio je 12 romana među kojima su "Raslo mi je badem drvo", "Vašar na Svetog Aranđela" i "Za zid smrti", za koji je 1985. godine dobio Ninovu nagradu. Objavljivao je i dnevnike, između ostalog "Ispljuvak pun krvi" iz vremena studentskih demontracija 1968. godine. Posthumno, 2000. godine štampano mu je šest knjiga dnevnika.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.