Otkriven spomenik Puškinu

Izvor: Politika, 20.Okt.2009, 01:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriven spomenik Puškinu

Spomen obeležje jednom od najboljih ruskih pesnika i ocu moderne ruske književnosti, Aleksandru Sergejeviču Puškinu, svečano je otkriveno juče u parku „Ćirila i Metodija”. Spomenik od bronze, rad ruskog vajara Nikolaja Kuznjecova Murmoskog, težak 300 kilograma i visok dva metra, poklon je Ruske Federacije srpskom narodu. Otkrivajući Puškina u prirodnoj veličini, Aleksandar Konuzin, ambasador Rusije, istakao je da se ovaj veliki pisac nalazi između Vuka Karadžića i Ćirila >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i Metodija kao simbol zajedničke slovenske kulture.

– Spomenik je otkriven u veoma značajnom trenutku – u vreme obeležavanja šezdesetpetogodišnjice oslobođenja Beograda od fašista koje su zajednički iznedrile naše vojske. Zato dolazi i predsednik Medvedev – da oda poštu srpskim, ruskim i jugoslovenskim vojnicima, ali i da svi zajedno donesemo odluku o unapređenju naše saradnje u politici, kulturi, obrazovanju... – poručio je Konuzin.

Plašt sa obeležja autoru „Ruslana i Ljudmile”, „Evgenija Onjegina”, „Borisa Godunova”, „Pikove dame” i još mnogo književnih dela poznatih širom sveta, ambasador Rusije skinuo je zajedno sa Milanom Krkobabićem, zamenikom gradonačelnika.

– Puškin je u srcu Beograda. Iako umesto mača drži pero, ovaj pesnik uspeo je da pokori našu pažnju i osvoji naše duše. Znam da, zahvaljujući mladim ljudima koji će šetajući ovim parkom zastati ispred spomenika, Puškin nikada neće biti sam – istakao je Krkobabić.

J. C.

[objavljeno: 20/10/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.