Ostaci posle žetve na poljima PKB-a kao pogonsko gorivo

Izvor: Politika, 05.Jul.2013, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ostaci posle žetve na poljima PKB-a kao pogonsko gorivo

Kukuruzovina, sojina slama i drugi „otpaci” sa njiva beogradskog kombinata „grejaće” školu, bolnicu i plastenike u Padinskoj Skeli

Ostaci biljaka koji „preteknu” posle žetve na poljima Poljoprivredne korporacije „Beograd” služiće kao pogonsko gorivo za grejanje objekata u naselju Padinska Skela. Ostvarenje ovog projekta sprovodiće novoosnovana kompanija unutar PKB-a – „Zelena energija”.

Zadatak ovog društva sa ograničenom odgovornošću >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zaduženog za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, koje je 2. jula registrovano u Agenciji za privredne registre, biće da pribavlja sirovine za kotao na biomasu koji će biti podignut na zemljištu PKB-a u Padinskoj Skeli.

Osnivanje „Zelene energije”, kažu u beogradskom kombinatu, početak je realizacije sporazuma potpisanog 19. decembra između Vlade Srbije, Vlade Švajcarske i grada Beograda. Tim dokumentom predviđeno je pružanje finansijske pomoći u vidu donacije za projekat kombinovane toplane i elektrane u Padinskoj Skeli,koja kao gorivo koristi biomasu.

Sporazumom je predviđena izgradnja najsavremenije energane-toplane iz koje će se grejati OŠ „Olga Petrov”, stacionar bolnice „Laza Lazarević” i plastenici u PKB-u površine 20.000 kvadrata. Višak električne energije prodavaće se „Elektroprivredi Srbije”.

Kapacitet postrojenja biće četiri megavata toplotne i 0,6 megavata električne energije. Za proizvodnju zelene energije koristiće se biomasa – kukuruzovina, sojina slama i drugi biljni ostaci koji ostaju na njivama PKB-aposle ubiranja useva i koji će i ovom preduzeću omogućiti veće površine za uzgoj.

Ukupna vrednost investicije je blizu osam miliona evra. Dve trećine tog iznosa biće utrošene za izgradnju postrojenja i za mere energetske efikasnosti, dok će treći deo biti iskorišćen za izgradnju infrastrukture.

„Preteča” ove ideje je upotreba sojine slame, koja se kao osnovno gorivo duže od četiri godine koristi u postrojenju za zagrevanje plastenika PKB-a, površine oko jednog hektara. Izgradnja energane-toplane biće prvi projekat u Srbiji koji obuhvata kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije iz obnovljivog izvora.

D. B.

objavljeno: 06.07.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.