Osnovci sviraju rok

Izvor: Politika, 16.Jun.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osnovci sviraju rok

Bendovi iz škola „Radojka Lakić” i „Vojvoda Radomir Putnik” na koncertima sviraju rok klasike „Bitlsa”, „Rolingstonsa”, „Metalike”

Mnogi nastavnici misle da bendovi poput „Bitlsa” ili „Rolingstonsa” pripadaju njihovoj generaciji i da hitove „Yesterday” ili „Knocking on heaven's door” njihovi učenici verovatno nisu ni čuli. Međutim, kada su na „Savskovenačkom urbanfestu” sedmaci i osmaci iz nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << škola sa teritorije ove opštine zasvirali rok standarde svi su se iznenadili.

– Kada smo dobili poziv da učestvujemo na festivalu stvaralaštva učenika osnovnih škola nismo imali ni hor ni orkestar, a desilo se da nismo imali ni nastavnicu muzičkog koja bi mogla da radi sa đacima koji vole muziku. Zato sam pozvala profesorku iz muzičke škole da nam pomogne. Sada imamo školski bend na koji smo ponosni– priča Branka Maksimović, direktorka OŠ „Radojka Lakić”.

Andrijana Jakovljević i Emilija Spaić, učenice šestog razreda, pevaju, gitare sviraju Katarina Nedeljković, koja je sedmi razred, i Filip Nikić, osmak, a čelo njegova vršnjakinja Jelica Ilić. Upoznali su se, kažu, na prvoj probi, a spontano kao što su se i okupili smislili su i ime benda – „Free entrance”.

– Do tada smo se znali samo iz viđenja, a tek na probama smo se zbližili. Kada smo videli da na prijavi za „Urban fest” treba da upišemo ime benda, pogledali smo moju majicu na kojoj je pisalo free entrance i odlučili da tako nazovemo naš muzički sastav – priča Emilija.

Pred nastup prošle godine naporno se radilo, a probe su trajale po pet-šest sati svaki dan. Iako je bilo i kašnjenja i mnogo vežbanja, pa i posustajanja, mlade rokerke kažu da se trud isplatio i da im je drago što su imale prilike da sviraju vršnjacima.

Simpatične devojčice koje izvode pesme „Bitlsa”, „Rolingstonsa”, Bob Dilana i „Metalike” kažu da još nemaju obožavatelje, ali se nadaju da će se to promeniti kada objave ce-de.

– Ima malo akustičnih muzičkih sastava, a bend u kojem sviraju osnovci je prava retkost. Zato se nadam da ćemo uspeti da objavimo ce-de. Probe bi trebalo da počnu utoku leta, da bismo u septembru ušli u studio – kaže Ivana Rakić.

Na svoje osnovce ponosna je još jedna nastavnica muzičkog – Anđela Jovanović-Stojančićević koja predaje u školi „Vojvoda Radomir Putnik”. Bendkoji ona uvežbava broji šest članova, uglavnom đaka osmog razreda.

– Imamo dve devojčice, Andrijanu Brajović i Anju Vlahović, koje odlično pevaju, pa smo želeli da one dobiju i muzičku pratnju. Tako smo napravili školski bend– opisuje nastavnica kako je sve počelo.

Svoje drugarice na električnoj gitari prati Mitar Paunović, na bubnjevima Matija Maksimović, a na klavijaturama Božidar Mihailović i Damjan Martinov.

– Sviramo pesme koje većina naših drugara voli, kao što je na primer „Tužna pesma” Nevernih beba, ali muziciramo i za svoju dušu. Tako smo nedavno komponovali instrumental u džez stilu – priča Mitar.

Bend iz osnovne škole na Dedinju publiku na koncertima uveseljava pesmama grupe „Red hot chili peppers”, ali i Barbre Strejsend, a svirali su i deci iz bolnice u Sokobanjskoj ulici za Novu godinu i Uskrs, kao i drugarima na proslavi dana škole.

– Ne znamo da li će bend opstati, pošto smo svi, osim Bože, završili osnovnu školu. Možda ćemo započeti i solo karijeru – našalio se Damjan.

Članovi benda, ipak, ističu da su im muzičke probe, koncerti i nastupi bili nezaboravno iskustvo koje im je pomoglo da steknu više samopouzdanja i ozbiljnije se posvete sviranju i rok muzici.

J. Beoković

[objavljeno: 16/06/2008]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Politika: Osnovci sviraju rok klasike

Izvor: Mondo, 16.Jun.2008

Bendovi iz škola "Radojka Lakić" i "Vojvoda Radomir Putnik" na koncertima sviraju rok klasike "Bitlsa", "Rolingstonsa", "Metalike".

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.