Izvor: Blic, 21.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oružana sila u malom

Makete čuvenog nemački avion „Foker Vulf", američkog tenka „M3 Li", podmornice koja je ušla u Perl Harbur i jos 500 modela krase vitrine Aleksandra Tumbina, jednog od najtrofejnijih beogradskih maketara.

- Već 30 godina pronalazim vremena da pored redovnog posla sklapam avione i tenkove. Obično ih pravim noću, kad porodica spava. Za jednu komplikovanu maketu potrebno mi je oko mesec dana, a što imaju više delova to si interesantnije - kaže Aleksandar, koji je inače >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << višegodišnji član Maketarskog kluba „Beograd".

Poseban sto sa svim potrebnima alatkama nalazi se u dnevnom boravku njegovog stana

- Osnovni alat su vazdušna prskalica za bojenje i burgija. Cilj je da maketa, koja ide u vitrinu, bude autentična i da što više odgovara originalu - objašnjava Tumbin i dodaje da se na takmičenjima svako odstupanje od originala mora obrazložiti i dokumentovati.

Minijature se sastavljaju prema tačno utvrđenoj mapi koja se dobija u kutiji zajedno sa delovima. Mogu se nabaviti kod nas i koštaju oko 30 evra. Neke makete koštaju od 300 do 400 evra, ali se kod nas retko kupuju. U inostranstvu se ovaj hobi više ceni.

- Maketa nemačkog aviona „Foker trokrilac" iz Prvog svetskog rata, u Engleskoj je muzejski eksponat, i košta preko 1000 funti - kaže Tumbin.

Učestvovao je na najvećim domaćim smotrama, a prvi je srpski maketar koji je osvojio prvu nagradu na prestižnom takmičenju „Mošnmađarovar" u Mađarskoj. U svojoj kolekciji ima više od 300 medalja.

Nisu na prodaju

-Kod nas je ovaj hobi slabo razvijen uglavnom zbog teške materijalne situacije. Malo je maketa koje sam prodao jer one

ovde uglavnom nisu cenjene, ali i svaka mi je na svoj

način prirasla za srce, tako da bih se teško odlučio da ih prodajem - ističe Tumbin.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.